Bläddra efter
Månad: juli 2022

Matsedel v 31

Matsedel v 31

Snart augusti! Varför går sommaren och min favoritårstid så fort? Tänk om man kunde stoppa tiden när det är som bäst, då hade jag stannat den ungefär nu. Vår dröm om att bo i solen på vintern blir bara starkare och starkare och vi kommer ett steg närmare varje dag 🙂

Vi är mitt i vår semester. Semester och semester, jo en del avkoppling blir det även om vi jobbar ganska mycket också. Hittills har vi utforskat nedre delarna av Norrland, upp till Åre ungefär – där åkte vi in i Norge. Nu jobbar vi oss uppåt, planen är att ta oss hela vägen till Nordkapp. Vi har hittat massor med roliga saker att skriva om och träffat mängder med härliga människor på vägen. Några av er som följer bloggen faktiskt 🙂

Vi experimenterar med husbilsmat och fortsätter på den inslagna vägen med lite ”lättare” mat, lättlagat och sånt som passar matlådan till dagar man inte har lust att laga något. Nu börjar vi även fundera på matlådor igen, inför höstens (förmodligen) späckade schema.

Här är veckans matsedel:

(Siffrorna är för Viktväktare)

Måndag: Äppelpannkaka (18-25 PP för allt)

Tisdag: Torsk med äggsås (11-22 för allt, plus potatis)

Onsdag: Kassler med senap- och basilikasås (26 PP för all sås, plus pasta)

Torsdag: Kyckling med chili- och limesås (25 PP för allt, plus pasta) 

Fredag: Pad Thai med räkor (29-41 PP för allt)

Lördag: Grillat med vitkålsgratäng (14 PP för hela gratängen)

Söndag: Grillad laxsida (0-56 PP för hela laxen)

Just nu testar vi massor med nya recept, håll koll på instagram @marlenerinda och på Du i Fokus – där recepten läggs in så fort vi hinner. Vi försöker ha en blandning av fågel, fisk och mittemellan och så lite sött också – precis som i mina veckomenyer. Säg gärna till om ni vill att vi ska testa något med en särskild råvara, det är bara skoj att hitta på något nytt 

Ha en fin vecka och ta hand om er!

Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

Bröllopsdag på Frösön

Bröllopsdag på Frösön

Förra lördagen firade vi vår 6:e bröllopsdag och 7:e förlovningsdag, men den kommer lite i skymundan. Vi valde samma datum eftersom det var enklast så, absolut inte för att jag har superdåligt minne 🙂

Martin friade till mej vid vatten, vi gifte oss på en skärgårdsbåt och vår bröllopsresa var en medelhavskryssning. Självklart försöker vi att fira bröllopsdagarna vid vatten, så även i år. På förmiddagen åkte vi från Camp Järvsö till First Camp Frösön som ligger vackert med utsikt över Storsjön.

Efter ett par dagar med rejält oväder, blixten slog faktiskt ner bara 1 km från oss med stort strömavbrott som följd, så sken solen igen. Så på kvällen tog vi picknickfilten och bubbel för att leta rätt på en mysig plats. Det gick sådär…

Rakt nedanför campingen låg två plöjda åkrar som inte var särskilt mysiga, men mellan dem fanns en liten remsa med äng. Så där slog vi oss ner, öppnade vi vårt bubbel och skålade i sommarkvällen. Det var så mycket mys som det gick att få till just då. Det spelar ju egentligen inge roll var man är eller hur man firar så länge man är tillsammans. Eller hur?

Presenter ger vi inte varandra längre, vare sej till födelsedagar, jul eller annat. Det kanske låter tråkigt, men vi behöver inget och vill heller inte ha fler saker. Däremot kan vi överraska varandra med en upplevelse, typ en hotellövernattning eller liknande, precis när som helst. Och vi är noga med att ge varandra tid och uppmärksamhet. DET är viktigt för mej!

Varje bröllopsdag frågar vi chans på varandra, vi fick ja i år igen 🙂

Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

Ellens val – en mix av Downton Abbey och Familjen Bridgerton

Ellens val – en mix av Downton Abbey och Familjen Bridgerton

De senaste husbilsresorna har jag plöjt bokserier. Det här att läsa bok efter bok i en lång serie är så härligt. Man lär känna karaktärerna och behöver inte vänta ett år eller mer på fortsättningen. Man bara läser och njuter!

”Ellens val” är en lite speciell bokserie, den har nämligen olika författare, men det märks inte! Jag har läst sju böcker efter varandra, typ en om dagen, det märks ingen skillnad alls. En annan annorlunda sak är att ingen kan säga hur många böcker det ska bli. Det är ju så spännande! Och lite frustrerande 🙂

Allt börjar 1915 när Ellen just klivit av tåget i Ljungsala, en universitetsstad i södra Sverige. Hon har rest dit för att träffa sin syster, men blir snart indragen i stadens alla lockelser. Vänskap och kärlek uppenbarar sig och för första gången känner Ellen att möjligheterna är oändliga. Något väcks till liv i henne. Kanske kan även hon bli något? Men vägen mot drömmen visar sig bli svårare än hon först trott.

Sen får vi följa Ellen år efter år, när hon kämpar för att få tillträde till universitetet, studierna, kärleken och allt som hör livet till i början på 1900-talet. Samt en hel del politik faktiskt, men inte alls på något tråkigt sätt utan mest lättsamt, intressant och underhållande och sett från kvinnornas situation. Men allt börjar med att henne syster är försvunnen.

Jag älskar tonen i böckerna, som alltså lyckas att bibehållas trots olika författare. Det känns lite som en blandning mellan Downton Abbey och Familjen Bridgerton, också serier som jag plöjt och fastnat i. Tuffa och starka kvinnor som inte nöjer sej med att bara vara just kvinnor, utan slåss för sina rättigheter som människor.

Feelgood ja, men inte riktigt så förutsägbart som det brukar vara. En och annan överraskande tvist, som gör att man lixom vaknar upp och faktiskt reflekterar över vad man precis läst – inte bara fortsätter plöja. Å med lite historia också, så himla intressant och faktiskt lärorikt mitt i allt mysiga.

Jag vill absolut rekommendera serien till er alla, särskilt om ni gillade Downton och Bridgerton. Men bli inte arga på mej när ni plöjt dem och måste vänta på nästa och inte ens vet hur många det blir till slut 🙂

Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

Nostalgiskt besök på Lill-Babs museum

Nostalgiskt besök på Lill-Babs museum

Vi rör oss långsamt norrut, har lämnat Dalarna och varit i Hälsingland ett par dagar. I Järvsö besökte vi Lill-Babs museum och den gigantiska kyrkan där hon ligger begravd.

Förr låg Barbro ”Lill-Babs” Svenssons museum i hennes Caffär, men den finns inte längre. Nu har man flyttat alla föremål från museet till Stenegård och skapat en otroligt fin utställning med kläder, bilder och andra föremål. Just bilderna blev lite känslosamt för mej, då jag såg flera vänner och fd kollegor som inte finns med oss längre. Det blev riktigt jobbigt när jag såg en bild med Lill-Babs och Lasse Lindroth som jag pratade med bara några dagar innan han dog i en bilolycka 1999.

Bortsett från mina egna minnen så finns här mängder med fina, intressanta och roliga föremål. Massor med härliga scenkläder och bilder från när de bars på scen. Skivor, mikrofoner, smycken, skor, skor och ännu mera skor såklart. Möbler har man också flyttat hit och en jättefin tavla som hänger över ett fint gammalt bord som tom är dukat, antagligen med Barbros eget porslin.

Här finns också en gästbok som alla besökare får skriva i och en tavla med post-it-lappar, en sista hälsning från Barbros beundrarskara. Att hon var älskad finns ingen tvekan om och det förstår jag verkligen. Jag har haft förmånen att träffa henne vid flera tillfällen och även arrangerat en gala med Barbro och Malin som gäster. Det fanns inte en enda millimeter av ondska i den kroppen, bara godhet, generositet och kärlek. Jag har aldrig hört en enda ont ord om henne under alla år i den sk showbiz-branschen.

Jag träffade Barbro sista gången på Kristallen-galan 2017, tror jag… kan ha varit 2016. Som ett eget lite avsked, så här 4 år efter hennes död, besökte vi Järvsö kyrka där hon ligger begravd. En otroligt fin och jättejättestor kyrka, tydligen Sveriges största landsortskyrka. Strax nedanför kyrkan finns Brita och Barbros grav. Där var en strid ström av människor hela tiden, så hon är definitivt inte bortglömd.

Regnet hängde i luften hela dagen och det passade på något sätt in med min sinnesstämning. Bilden av Barbro och Lasse drog ner mej lite och den känslan har sedan legat kvar under dagen. Hans död var så otroligt onödig, så ung, nygift och skulle bli pappa. Det sista han sa till mej var att han för första gången var lycklig. Det blev jag påmind om idag.

Så jag skickar med en uppmaning till er idag: hitta er plats av lycka och vila i den. Hitta ert ”måbra” och var där oftare, det är lixom det som är viktigt.

Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

Matsedel v 30

Matsedel v 30

Martin har semester och vi är ute på sommarens stora roadtrip. Vi har tagit oss från Tumba, hälsa på en kompis i Gävle och siktar nu på Lofoten och sen Treriksröset. Det kommer att bli minst 500 mil innan vi är hemma igen.

Dagarna går i ett galet tempo, trots att vi bara förflyttar oss kanske 10-15 mil om dagen. Det finns så otroligt mycket att se precis överallt. Sverige är ju helt fantastiskt och har så mycket att se, uppleva och erbjuda. Överallt.

Alla platser ser vi med fötterna eller med cykel, på så sätt får vi även in lite motion också. Hantlarna är med, men blir inte använda jättemycket ska väl erkännas… måste bli bättre på det.

Trots att vårt kök är minimalt och dagarna är lite hullerombuller, så försöker vi ändå att följa vår veckomeny hyfsat. Men även om vi inte lyckas helt, så finns den där för er. Vassegoa!

Här är veckans matsedel:

(Siffror är för Viktväktare)

Måndag: Omelett med kantareller eller annan svamp (5-12 PP)

Tisdag: Sallad med lax och sparris (0-17 PP för allt)

Onsdag: Kyckling med jalapeno (17-25 PP för all sås plus pasta)

Torsdag: Lök- och tomatpaj (29-39 för hela pajen)

Fredag: Pasta med kräftor och sugarsnaps (16-20 PP för all sås, plus pasta)

Lördag: Kyckling & ananasspett (0-8 PP)

Söndag: Kasslertorn (33 PP för hela formen, plus ris)

Måndagens omelett funkar självklart även med annan svamp, men vi har massor med kantareller i frysen och tar det. Den passar även till frukost eller lunch. Kycklingen med jalapeno är superenkelt och passar kanon i matlådan, precis som kasslertornen. Kycklingspetten är skitgoda rent ut sagt, marinerade i coca-cola. 

Ha nu en riktigt fin vecka och ta hand om er ordentligt.

Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

Vackra Sundborn!

Vackra Sundborn!

Vi håller oss kvar i Dalarna, tog oss faktiskt bara en mil – till Sundborn. Många pratar om Carl Larssongården, den ville vi såklart se.

Efter två dygn på camping var det dax för fricamping. 500 meter från Carl Larssons gård i Sundborn, finns en stor parkering där man får stå helt gratis över natten. Så det gjorde vi!

Det var såååå fint! Vi stod precis vid Sundbornån med vacker utsikt över vattnet. Medan Martin jobbade klart kollade jag området och fixade biljetter till rundvandring. Trädgården kan man se dygnet runt helt gratis, men vill man se insidan på huset krävs biljett.

Klockan 16 gick vi bort och några minuter senare började visningen. Så otroligt intressant! Jag är inte jätteintresserad av konst och kan inte särskilt mycket, men det var otroligt spännande ändå att höra Carl Larssons och familjen historia och se en del av ursprungsinredningen. Dessutom av en guide i tidsenlig klädsel. Tyvärr får man inte fota inne i huset, så ni får åka dit på eget besök.

Men i den vackra trädgården får man fota och det gjorde vi! En stor härlig trädgård, precis vid vattnet, men massor av blommor och några båtar. Man förstår var Carl Larsson fick sin inspiration ifrån och att han var väldigt mån om sin familj och väldigt barnkär.

Hans fru Karin var också konstnär och mycket av hennes alster finns inne i huset, men också som en liten utställning i närheten. Den hann vi dock inte med.

Jag måste verkligen rekommendera ett besök här och även på Hyttnäs som ligger brevid. Hela området är jättefint!

Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

55 meter under marken

55 meter under marken

Vår norrlandstripp går vidare. I söndags lämnade vi Gävle och styrde Peppe mot Falun. Ett av målen var att besöka Koppargruvan, nu är det gjort!

Det blev sent i lördags, eller tidigt i söndags kanske man kan säga… Så det var tur att nästa etapp inte var så lång. Vid 10.30 väckte vi vår värd och sa bye bye, för den här gången. En dryg timma senare checkad vi in på First Camp Lugnet – Falun. Vi åt lunch och jag hann ta en liten tupplur innan vi blev upphämtade av kompisar.

Å och K bor egentligen i Jönköping, men har sommarhus i Dalarna. Vi ses alldeles för sällan, så de bestämde sej för att hänga med oss till Falu Koppargruva. Av oss fyra var det bara jag som hade varit där förut. Och jag ser det gärna igen!

När man går på tur i gruvan får man första ta på sej hjälm och regncape. Sen går man ner i gruvan i etapper och stannar där det finns något extra intressant att se eller guiden vill berätta lite särskilt om. Såklart får man veta en massa om gruvans historia, hur den upptäcktes och hur det var att arbeta i den. Men också om gruvindustrin genom åren och lite annat.

Det är lite kyligt ner i gruvan, ca 5 grader året om, och lite blött. Men det är inte trångt, mörkt eller läskigt som en del verkar tro. Inte alls klaustrofobisk heller. Jag kan gå rak på alla ställen utom ett, Martin fick huka sej lite. Numera finns el i gruvan och lampor överallt. Med detta sagt finns alltså inga ursäkter att inte gå ner.

Det är jätteintressant, tycker iaf jag, annars hade jag ju inte velat se det igen och heller inte rekommenderat det för andra. Rundturen tar knappt en timma och man får se de mest intressanta delarna. Bla väggen där flera kungligheter skrivit in sina namn i guld.

Men även ovan jord är det intressant. Här finns bla ett museum, som är kanon om man har barn. I två olika hus kan man se hur familjen Eriksson, levde på sent 1800-tal och i mitten av 1900-talet. Här finns också små butiker, caféer, en restaurang och en massa annat. Det går även ett litet tåg med guide runt en del av området. Har man husbil kan man faktiskt stå på parkeringen utanför någon natt mot en avgift.

Ja, jag tycker sånt här är så kul och åker gärna dit igen!

Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

MATSEDEL V 29 – BRÖLLOPSDAG!

MATSEDEL V 29 – BRÖLLOPSDAG!

Halva sommaren har passerat och många av er har säkert semester just nu. Vi med, eller.. iaf Martin from onsdag… om man nu kan kalla det semester när man far runt i norra Sverige och intervjuar folk, tar bilder och försöker samla ihop material till en massa texter.

Den här veckan innebär iaf bröllopsdag! Och förlovningsdag faktiskt, för det är samma datum. Smart om man har dåligt minne och det har jag 🙂

På lördag firar vi 6 år som gifta och 7 år som förlovade, båda händelserna var vid vatten. Martin är en riktig romantiker som friade till mej vid vår strand på Öland, i solnedgången såklart. Sen gifte vi oss på en skärgårdsbåt samma datum men året efter. Och åkte på Medelhavskryssning på bröllopsresa, vatten vatten vatten. Var vi firar i år vet vi inte än, just nu är vi på väg norrut.

Experimentköket i Husbilen är i full gång, vi kallar det ”I Peppes kök”. Där leker vi fram rätter som passar att laga i mindre kök, som tex i husbil, husvagn och båt. Vi har redan gjort några recept. tex picknickmat, tillbehör till grillat, pastasåser och sånt som är lättlagat och bara kräver en eller max två kastruller/pannor. Ha koll på Du i Fokus så missar du inget. Du hittar matlagningsfilmerna HÄR.

Här är veckans matsedel:

(Siffror är för Viktväktare)

Måndag: Pasta med lins- och tomatsås (6-30 PP för all sås, plus pasta)

Tisdag: Krämig fiskgratäng med dill (13-41 PP för hela gratängen, plus potatis)

Onsdag: Varm pastasallad ( 10 PP för all sallad, plus pasta)

Torsdag: Kyckling- och spenatpaj (29-45 PP för hela pajen)

Fredag: Räkor med spenat och pasta (16-20 PP för allt, plus pasta) 

Lördag: Pasta med champinjoner och tomater (15 PP för för allt, plus pasta)

Söndag: Grillat och grönsaksgratäng (10-17 PP för hela gratängen)

Bröllopsdagsbonus: Varma nektariner med choklad och kokos (2 PP per portion)

Den här veckan passar det mesta till matlådor. Jag vill särskilt rekommendera fiskgratängen, pajen och grönsaksgratängen. De grillade nektarinerna kan man göra även i ugnen eller i grillpanna med lock, så det ska vi lyxa med på lördag – var vi än är 🙂

Hoppas ni får en riktigt fin vecka. Ni hänger väl med oss runt i Sverige? Det blir kul!

Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

En dag på Mackmyra

En dag på Mackmyra

Norrlandstrippen har börjat och levererat ordentligt redan första dagen. Vi har sett ungefär varenda millimeter av Mackmyra, hört hela företagets historia och gjort roliga intervjuer. Och smakat lite whisky såklart!

Äntligen är vi på väg. Vi har packat, packat om och packat lite till. Det är inte lätt att packa för temperaturer mellan 5 och 25 grader, för olika tillfällen och väder. Dessutom måste vi ta hänsyn till lastvikt och utrymme. Vi har mailat fram och tillbaka med olika företag och bokat tid för besök och intervjuer. Vi ska ju som sagt inte på semester, utan jobbar på som vanligt.

Till slut ansåg vi oss färdiga och drog från Tumba efter jobbet i torsdags och hamnade hos vår husbilskompis Tobbe i Gävle aka Plåtis-Tobbe. Så himla praktiskt med vänner som har plats både för sin egen och en påhälsande husbil. Tobbe hälsade oss välkomna med rosé i glasen och Ahlgrens bilar. Idag knackade han på med nybakat bröd till frukost! Han är en riktigt pärla.

Norrlandstrippen är alltså långt ifrån semester, vi har bokat in lite jobb redan i förväg och mer blir det på vägen. Mackmyra i Gävle var inbokat i förväg, så det var bara att ta cyklarna och trampa iväg efter lunchen igår.

Vi blev visade runt och fick se varenda detalj av tillverkningen, bunkern där faten ligger till sej och allt annat som hör Mackmyra till. Dagen avslutades med en liten provning av fyra olika whiskysorter. Allt dokumenterades såklart både med vanlig kamera och på film. Snart kommer en film på youtube HÄR.

Det var så otroligt intressant och roligt att få se allt. Jag har haft kontakt med Mackmyra i flera år och skrivit om deras produkter, men aldrig varit där. Det var något jag verkligen sett fram emot och nu när jag väl varit där så kan jag verkligen rekommendera det till er som också är ute och åker. Ta en dag med rundvandring, provning och middag – det är så himla trevligt! Och gott!

Har ni tid och intresse så ska ni även ta er till Mackmyra bruk, det var lixom där allt började. Så dit cyklade vi idag, 1 mil fram och tillbaka. Lika långt igår, nu behöver häcken vila 🙂

Imorrn fortsätter norrlandstrippen, då lämnar vi Gävle och drar till Falun. Där ska vi möta upp min bästa kompis Å och besöka Falu Koppargruva. Det ska bli så himla kul!

Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

Ställplatser och campingar på vår tur i Skåne

Ställplatser och campingar på vår tur i Skåne

I april åkte vi runt i Skåne. Vi började på östkusten, med den stora husbilsträffen i Sölvesborg (Blekinge), sen drog vi ner längst hela den skånska kusten. Här kommer hela resvägen och alla ställen vi övernattade på. Hoppas det kan hjälpa er när ni ska åka runt 🙂

Det kan tyckas sent att redogöra för alla platser, så här nästan tre månader senare. Men det har tagit tid att få till bilder och filmer till alla platser, nu är det äntligen färdigt! Alla uppgifter och priser är från April -22.

Kiviks familjecamping

Vi började alltså vår resa runt påsk med den stora husbilsträffen i Sölvesborg. Efter den var vi helt slut och tog en natt på Kiviks Familjecamping. Det är en lugn camping med butik, minigolf och grillplatser. Helt ok när man bara vill pusta ut, som vi ville. Det är även nära till Stenshuvud och Kiviks musteri.

Allt var fräscht och fint och campingen går att förboka, vilken var en fördel just då. Här kan man både tömma gråvatten, toa och fylla på vatten. När vi var där kostade det 260 kr inkl el. Här finns en film från vårt besök.

Kåseberga Ställplats

Jag har sett Ales Stenar förr, men ville såklart visa Martin platsen. Det är ju så häftigt, mäktigt och konstigt. Vi fick tips om Kåseberga Ställplats som ligger precis nedanför stenarna, det tar kanske 10 minuter att gå dit. Ett tips är att gå upp till Ales Stenar vid solnedgången, det är magiskt!

Ställplatsen är en gammal fotbollsplan, servicehuset är ett omklädningsrum. Det är helt ok för mej, så länge jag kan låsa om mej när jag duschar. Och det kan man. Här är rätt enkelt, men ändå trivsamt. Jag tror det är 24 platser med el som inte går att förboka – men det är alltså rätt stort.

Här finns ingen tömning, men toa och dusch. Går man nerför trappen på ”servicehuset” så hittar man fräschare alternativ än det som är uppe på utsidan. Här betalade vi 180 kr med el. Här kan ni se vår film från Kåseberga Ställplats.

Trelleborg Strand Camping

Här trivdes jag!!!

Det var lite knepigt när vi kom och ingen var på plats. Där stod vi vid en stängd bom och såg nog ganska vilsna ut, men så hittade vi en kod i vår bokning och kunde komma in. I början av säsongen är man alltså rätt ensam på campingen, men det är helt ok.

Här är rent och fräscht, man ser stranden och den långa bryggan. Det finns tvättmöjligheter och tömning av gråvatten och toa, samt påfyllning av vatten. Fina kök med matplatser men även en restaurang vid stranden.

Det renoverades och fixades lite överallt och är säkert jättefint nu. Här betalade vi 230 kr för en ställplats inne på området, med el. Det finns en särskilt del som är nästan bara för husbilar.

Här kan ni se filmen från campingen. Hit kommer vi gärna tillbaka!

Falsterbo Resort

Det är samma ägare till Trelleborgs Camping som till Falsterbo Resort, det märks kanske lite. Men Falsterbo känns som värsta lyxstället! Receptionen har en butik och en stor härlig takterrass. Här finns minigolf, padelbana (har jag för mej) och en massa annat. Man ser inte stranden, men en lång härlig strand finns bara fem minuter bort.

Här finns 22 ställplatser närmast stranden och det kan ju låta härligt – tyvärr var det väldigt mycket träd och buskar och begränsat med sol där. Det var också ganska nära tömningen av gråvatten och toa som man måste passera varje gång man skulle till stranden. Ingen fara egentligen, då det var rent och fräscht – men kanske något man ändå vill känna till.

Vi gillade det, perfekt när man skulle cykla runt och upptäcka Falsterbo och Skanör. Lagom cykelavstånd till allt. VI betalade 250 kr per natt. Här kan ni se filmen från Resortet.

Norra Hamnen – Helsingborg (Parapetern)

Vi chansade och hade tur att få en plats, trots att vi kom långt efter lunch. I april finns det kanske ett 20-tal platser, alla med el, och det tar slut snabbt. Ställplatsen i Norra Hamnen är perfekt när man ska upptäcka Helsingborg. Det är nära till allt! Dessutom ser man över till Danmark och när solen skiner känns det som man är utomlands. Så härligt!

Här finns tvättmöjligheter och ett fräscht servicehus med toa och dusch, men inget annat. Dessutom står man inte riktigt med de där 4 meters avståndet som är önskvärt i Sverige, det är ganska tätt mellan bilarna. Ändå trivdes vi väldigt bra. Solnedgångarna var magiska!

VI betala 300 kr natten inkl el. Här är filmen från Ställplatsen i Norra Hamnen.

First Camp Malmö (Sibbarp)

Här hade vi kunnat haft det hur bra som helst, om det inte pågått ombyggnation på flera ställen som lät väldigt mycket. Just då byggdes det överallt, så vi bad om att få byta plats, nu är det säkert både fint och lugnt.

Campingen har både tomter med gräs och ställplatser med asfalt. Vi testade båda och tyckte bägge funkade, även om gräs såklart är lite mysigare. Bara några minuter bort ligger vattnet och där har man en magisk utsikt över Öresundsbron. Missa inte den! Dessutom ligger Malmö på lagom cykelavstånd, hur smidigt som helst. På sommaren går även en buss till city, med hållplats precis utanför campingen.

Här finns allt man behöver, tvätt, toa, dusch, tömning och påfyllning – det är ju trots allt en stor camping. Vi betalade 300 kr med el. Här finns filmen från Sibbarp.

Ställplatsen i Limhamn

Här bodde vi inte, men cyklade förbi och kollade läget. I april var det inte många tillgängliga platser (12 på vintern), det är nämligen en båtklubb där platserna är upptagna av båtar till den säsongen börjar. Men det finns hela 50 platser när båtarna är i vattnet och då skulle jag tro att det är väldigt mysigt här. Här kommer vi absolut att stanna nästa gång, vi gillar ställplatser bättre än campingar.

Här finns både toa, dusch, tömning, påfyllning och grillplatser. Priset är 220 kr inkl el. Här är filmen därifrån.

—–

I april finns inte jättemycket att välja på och eftersom vi skulle jobba under tiden så behövde vi el och ville kunna boka plats i förväg för att komma lite senare på dagen och säkert få en plats. Så detta är resultatet, 7 olika platser där vi stod 2-3 dagar på varje ställe (förutom i Limhamn och hos vänner).

Favoriten var Norra Hamnen i Helsingborg, det låg så himla bra, på andra plats kom Trelleborg och närheten till stranden. Men på det stora hela var vi nöjda med det mesta, alla har något positivt. Ta bara utsikten över Öresundsbron i Sibbarp eller närheten till Ales stenar, magiskt!

Nu väntar en ny långresa med en massa nya ställplatser och campingar. Snart drar vi till Treriksröset via Norge och i bästa fall Nordkap, över till Finland och tillbaka ner genom Sverige. Har ni tips på ställen att övernatta är de mer än välkomna.

Ni får gärna följa vår resa på vår youtube-kanal ”Jikitas på äventyr” 🙂

Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

Fyra nya härliga böcker

Fyra nya härliga böcker

Nu ligger en ny härlig hög med utlästa böcker här. Ni kanske kommer ihåg att jag äskar biografier och nu har det kommit två nya som jag plöjt. Men jag vill ju ha lite omväxling, så det har blivit en sk cosy crime också och en feelgood. Precis som jag vill ha det.

Jag brukar inte hinna läsa så mycket när vi är iväg med husbilen, men senaste resorna har jag faktiskt prioriterat läsningen. Jag har verkligen behövt koppla av och grotta ner mej i andras historier. I böckernas värld kan man ju bli vem som helst och glömma lite av sitt eget liv.

I händelse av min död av Lena Philipsson

Som sagt, jag gillar biografier – men jag gillar också musik och Lena Ph har jag alltid gillat, både som artist och person. Många ser henne som lite ”mystiskt” och väldigt privat och det är just detta hon skriver om i sin bok. Jag tycker nog mest att hon har integritet och kanske är lite blyg.

Boken är en slags manual över hennes person och en förklaring till varför hon är som hon är. Den är enkelt skriven, med ett otroligt vackert språk, humor och funderingar. Hela hennes sommarprat i P1 var från boken, den som bara hört det kan nog inte fatta riktigt allt som hon pratade om där. I boken får man lite mer ingående veta hur hon tänker.

Det roliga i boken är att hon har en hitte-på-kompis, ungefär som Alfons Åberg. Lenas kompis heter Margareta Krook. Deras konversationer är otroligt fyndiga, även om de är rätt enkelriktade. Krook säger inte så mycket.

Jag gillar boken! Lena berättar väldigt mycket och ganska mycket, utan att egentligen avslöja något mer om sej själv. Otroligt intelligent skrivet!

Jag kom inte ut – jag blev mej själv av Ann-Christin Ruuth

Här är en bok som berör. Jag blev både ledsen och arg när jag läste den, inte för min egen skull – utan för alla som levt och lever i samma situation som Åke. Att inte höra hemma i sin kropp måste vara fruktansvärt. Vad innebar det när en av samhällets stöttepelare och förebilder byter kön? Hur reagerar omgivningen när den högst manlige prästen, en dag kommer ut som kvinna?

Ann-Christin Ruuth berättar utan omsvep om sin uppväxt som liten pojke och hela vägen fram till idag när hon levt de senaste 10 åren som kvinna. Ni kanske har läst boken Min pappa Ann-Christine av dottern Ester Roxberg eller sett filmen Min pappa Marianne med Rolf Lassgård i huvudrollen. Det är samma berättelse men från ett annat håll. Från huvudpersonen håll.

En lågmäld och fint skriven bok om ett mycket allvarligt och svårt ämne. En viktig bok!

En sång för alla dom av Mike Gayle

OJ, vilken fin bok! Den handlar om änkemannen Hubert som ofta berättar för sin dotter om sitt händelserika liv. Men Hubert ljuger. Sanningen är att dagarna går utan att han träffar en enda själ. När dottern oväntat bestämmer sig för att komma på besök ställs hans tillvaro på ända. Nu står Hubert inför en till synes omöjlig uppgift: att få sitt verkliga liv att likna sitt uppdiktade liv innan sanningen kommer fram.

Detta är en otroligt hjärtevärmande historia om en mycket ensam man som verkligen gör sitt bästa för att bli lite mer aktiv och social. Men det är också en sorglig bok, om utanförskap, ålderdom och sorg. Den påminde mej återigen om livets förgänglighet och att det finns folk som är väldigt väldigt ensamma. Att vi måste våga sträcka ut en hand, åt båda håll…

Ett fynd att dö för (Morden på Österlen) av Anders De La Motte och Måns Nilsson

Anders De La Motte skriver så otroligt bra böcker, i kombination med Måns Nilssons humor blir det lite extra allt. Detta är den andra delen i serien om ”Morden på Österlen”, den första älskade jag!

Det har blivit högsommar på Österlen, det är dags för den stora antikmarknaden i Degeberga och inspelning av Antikrunda! Alla är såklart på tårna, särskilt antikintresserade och då chockas alla av ett brutalt mord på en ökänd antikhandlare.

Precis som i förra boken dras Kriminalkommissarie Peter Vinston in i fallet, trots att han har semester. Lokalpolisen Tove Esping ser sin chans att klättra några pinnar på karriärstegen och tycker inte om att Vinston kommer in i arbetet. Den omaka duon hittar ändå ett sätt att arbeta tillsammans och inser snart att antikvitetsvärlden är full av excentriska människor, gamla konflikter och gåtor som är ovanligt svåra att lösa.

Jag måste säga att del två är bättre än ettan och nu ser jag verkligen fram emot nästa del. Såna här småputtriga pusseldeckare, som påminner om Morden i Midsummer är ju bara sååå mysiga! Mer sånt!


Fyra läsvärda böcker som jag verkligen kan rekommendera. Snart åker vi iväg på långresa igen, självklart är bokhyllan i Peppe fylld till bredden med spännande böcker. En blandning av deckare, feelgood och annat som jag gillar att läsa. Vad läser ni just nu?

Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

Matsedel v 28 – mat för små kök

Matsedel v 28 – mat för små kök

Efter att vi blev med husbil har vi gjort mängder med recept på maträtter som som funkar i små utrymmen, det är en utmaning faktiskt – särskilt som vi fortfarande inte har någon grill. Små kök finns ju inte bara i husbilar, utan även i husvagn, båt och små lägenheter 🙂

Första helgen vi var ute hade vi fixat det mesta i förväg. Vi tog med matlådor med färdig sallad, hade en bunke med falsk potatissallad (som är något av det godaste jag vet) och rostbiff och hade med oss ingredienser så vi kunde göra en sommartallrik. Så kan man såklart göra, men kanske inte för en längre resa eller om man vill äta varm mat.

Även om vi är ute på vägarna vill vi äta ”bra” mat och håller vår planering med vegetariska måndagar, fisk/skaldjur på tisdagar, något lite extra på helgen och sedan en mix av fågel, fisk och mittemellan resten av veckan. Allt ska vara lättlagat och gå hyfsat snabbt att laga, det är så vi vill ha det. Särskilt på sommaren 🙂

Här är veckans matsedel:

(Siffrorna är för viktväktare)

Måndag: Couscous-sallad med nektarin och getost (fr 8-31 PP för hela skålen)

Tisdag: Wraps med tonfiskröra (0-13 PP för röran, plus bröd)

Onsdag: Skink- och äggmuffins (1-6 PP per muffins)

Torsdag: Pasta med ostig skinksås (39 PP för allt)

Fredag: Tacopastagratäng (36-49 PP för hela)

Lördag: Ljummen potatissallad med fetaost och kallskuret (8-17 PP för allt)

Söndag: Härlig Sommartallrik (17-22 PP för hela)

Semesterbonus: Krämig kvargfrutti (3-6 PP för allt)

Matmuffinsen gör vi hemma, fryser in och tar med – men de går att göra i en Omnia. Om ni gillar camping och inte har testat en Omnia så har ni missat nåt. Det ser ut som en sockerkakasform med lock, och fungerar ungefär som en ugn. Godaste pizzarullen görs i en sån, sååå gott!

Vi har börjat filma maten som vi gör i husbilen, filmerna hittar ni på vår youtubekanal Jikitas på äventyr. Prenumerera gärna, vem gillar inte matfilmer lixom. Fler recept med husbil-, husvagn och campingmat hittar ni HÄR.

Snart drar vi iväg igen, nästa resa blir genom Norge, Norrland och Finland. Ser ni oss får ni gärna säga hej, bilen har ett stort klistermärke med ”Jikitas på äventyr” baktill, ni kan inte missa oss 🙂

Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

Teater teater teater

Teater teater teater

Förra veckan handlade allt om teater. Det var ju egentligen därför vi åkte iväg från början och samtidigt passade på att fira midsommar med våra husbilskompisar Ludde och Anneli mfl.

Vi bevakar teaterpremiärer i Stockholm, husbilen har gett oss möjlighet att göra det även på andra platser i landet. Som i Skåne i våras, då vi såg Såsom i himmelen på Malmö Opera. Vi fotar röda mattan och filmar premiärminglet om det går, sedan skriver vi även en recension om det vi sett. Ja, det är ett jobb det med 🙂

I år såg vi möjligheten att besöka de sommarteatrar som finns i Kalmar och Falkenberg mfl. Det blev att åka lite fram och tillbaka för att fixa logostiken kring midsommar och premiärer, men det fick bli så. Vi började planera och bad samtidigt till vädergudarna, ska man se teater utomhus vill man ju helst ha fint väder – och vädergudarna lyssnade!

Förra veckan var det dax! Vi kom till Kalmar tidigt på onsdagmorgonen och fick en perfekt plats på ställplatsen på Ölandskajen, där vi stod förra året. Därifrån tar det ungefär 15 minuter att gå till Krusenstiernska trädgården där man bygger teaterscen på sommaren. På torsdagen hade vi tid med ensemblen kl 17 för intervju, så vi knallade glatt iväg. Till saken hör att vi känner nästan allihopa, jag har jobbat med två av dem (Thomas Pettersso och Peter Gröning) och intervjuat en tredje (Tobias Persson) och festat med honom många gånger. Till de två jag jobbat med hör även två äkta fruar, som man får lite på köpet när man känner partnern. Detta gjorde att vi fick en både rolig och avslappnad intervju, den kan ni se HÄR!

Några timmar senare var det premiär, strålande solsken och glad publik. Jag filmade mingel och fick även en pratstund med bla Robert Gustafsson. Han berättade om lyckan att gå på teater igen och lite om sin kommande roll som kvinna i musikalen Tootsie. Den kan ni se efter intervjun i samma film.

Såklart är det kul att se vänner på scen, särskilt om de gör bra ifrån sej och de gjorde dom. ”Bäddat för trubbel” är en ganska typisk släng-i-dörren-fars, men en ovanligt trivsam sådan måste jag säga. Det är ändå något alldeles speciellt med sommarteater som ses under bar himmel. Tobias Persson som ser ut som en ung Per Gessle, dessutom med brytning på danska är rätt kul. Eller Thomas Pettersson som strippa… say no more… se den om ni kan 🙂

Sen var det bara att bege sej rätt över hela Sverige, mot Kungsbacka och Tjolöholms otroliga slott. Som jag sett fram emot att få åka dit och nu var det äntligen dax! Bara att se slottet var en upplevelse, det ska jag skriva om senare, men att få en teaterupplevelse på köpet är ju det bästa av allt. Här skulle vi upptäcka slottet och dess omgivningar på dagen och sedan se Claes Malmberg som ”Hundraåringen” i slottets Magasin på kvällen. Sommarteater, men under tak… och det var vi tacksamma för, det blåste rejält! Detta var ingen premiär, vi kom dit någon dag efter, så det blev bara en recension som finns HÄR.

Jag är så imponerad av Claes Malmberg! Han gör ALLA roller i föreställningen, runt 25 olika karaktärer! Ni som läst boken vet vad den handlar om, fattar ni hur svårt han gjort det för sej? Och han klarar det så suveränt bra. Dessutom har han den absolut läckraste slutscenen, men den får bara publiken som ser föreställningen på Tjolöholm vara med om… Så åk dit och titta 🙂

Sen rullade vi bara 3-4 mil, till Falkenberg. Där skulle vi se premiären av ”Åsa-Nisse” på Vallarnas välkända friluftsteater. Den där med härliga brevbäraren Dag-Otto som visas på tv lite då och då. Regnet hängde inte bara i luften, det vräkte ner till och från. Inte jättekul att se teater utomhus när det ösregnar. Men de där vädergudarna hade ju lyssnat på oss och precis innan förställningen klarnade det upp och blev fint.

Vilken härlig kväll det blev! Eftersom regnet hotade, så lämnade vi kamerorna hemma och nöjde oss enbart med en recension. Den kan ni läsa HÄR.

Tre teaterföreställningar på fyra dagar är faktisk lite knepigt. Det blir långa dagar, eftersom man vill skriva om upplevelsen direkt efter och få ut texten så snabbt som möjligt. Den sista satt rätt långt inne, jag fick inte alls ihop orden från början. Men sen släppte det och tillsammans fick vi ihop det rätt bra ändå.

Vi älskar teater och det där med sommarteater är något alldeles särskilt. Precis som gänget på Krusenstiernska säger i intervjun så är publiken mer avkopplad och allt är mer ”easy going”. Sommar, sol och allt annat som hör till, gör att det blir en annan stämning. Och den stämningen gillar jag!

Den här gången hann vi inte med Fredriksdalsteatern i Helsingborg, men nästa sommar måste det också planeras in. Då får vi lägga upp turnén lite smartare helt enkelt 🙂

Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

Hemma en kortis

Hemma en kortis

Igår rullade vi in hemma i Tumba igen, men bara några dagar, sen åker vi iväg på sommarens långresa. Men först… ska vi komma ikapp här hemma.

Vi har bara varit borta i drygt två veckor, ändå har trädgården nästan vuxit igen och gräset är knähögt. Trots att det varit värmebölja i Stockholm och växterna inte haft något vatten alls. Häcken runt tomten har tagit över helt, trots att vi tog ner den massor sist. Pionerna har blommat över och det ser riktigt skräpigt ut. Så en rejäl röjning av trädgården står på tapeten innan vi ens kan fundera på att åka någonstans.

Allt inne i Peppe ska tvättas och städas. Just nu ligger sängkläderna i maskinen, så ikväll kan jag bädda rent igen. Allt ska i princip tas ut för att gås igenom och planeras om. Nästa resa blir minst 4-5 veckor, då måste man packa smart och vara säker på att allt är med. Första veckan jobbar vi som vanligt, sen är det tre veckors semester för Martin innan han jobbar som vanligt igen. Så alla jobb-grejer måste med, plus sånt som man använder när man är mer ledig.

Min ”garderob” är tre tyglådor, dessa ska alltså packas om. Vi vet inte riktigt vem vi kommer att träffa eller vad vi kommer att göra, så det måste finnas kläder för alla aktiviteter och tillfällen. Mest bekvämt, men även något representativt i fall att…

Sen var det ju den viktiga bokhyllan, jag brukar räkna med 2 böcker i veckan som snitt – så jag ska alltså välja ut ungefär 10-12 böcker som ska få följa med. Å det är svårt! Jag har massor med böcker som ligger och lockar, ska jag kanske ta itu med de bokserier som ligger och väntar? De där tegelstenarna av Läckberg och Fexelius ligger och tittar på mej. De kanske får följa med.

Dessutom ska veckomatsedlar för kommande två månader skrivas, då kan jag glömma det under resan och lite efter. Men sånt tar sån tid! Åsså har vi några nya recept som också ska skrivas… jaja, det är väl bara att sätta igång antar jag. Jag måste ju jobba lite med beställda texter också, det hade jag glömt…

Om 9 dagar åker vi, ni hänger väl med till Norrland!

Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

Matsedel v 27 – Juli!

Matsedel v 27 – Juli!

Juli är här och vi är ute på ”rull”, men på väg hemåt. De senaste dagarna har fyllt av teater och skratt, vi har sett två sommarteatrar och har en kvar. Teater utomhus är ju ganska väderberoende och vi har faktiskt haft tur.

Mitt perfekta väder är sol, 25+ och en svag liten bris samt regn någon natt då och då. Det är då jag trivs som bäst och kroppen fungerar som den ska. Så ska vi försöka ha det året om inom en hyfsat snar framtid 🙂

Nu har vi varit ute med husbilen i två veckor. Fokus har varit vila och testa nya recept, förutom det vanliga jobbet såklart. Vi experimenterar med nya rätter som passar mindre kök, för oss som campar, har husvagn, husbil eller båt. Ni har kanske sett dem på min instagram @marlenerinda?

Så fort vi hinner kommer recepten sedan på Du i Fokus. Där finns en del redan och även som filmer på vår Youtube-kanal: Jikitas på äventyr. Vill ni ha tips, så är det där ni ska kolla 🙂

Här är veckans meny:

(Färger och siffror är för Viktväktare)

Måndag: Linsgryta med spenat (16-40 PP för hela grytan, plus ev ris)

Tisdag: Superenkel fisksoppa med räkor m ( 6-32 för all soppa)

Onsdag: Spagetti & Kasslersås (18 PP för hela grytan, plus pasta)

Torsdag: Kyckling Hawaii (8-17 PP för allt, plus ris)

Fredag: Pasta med avokado (24-56 för allt)

Lördag: Grillat och krämig rotfruktsgratäng (19 PP för hela formen)

Söndag: Quesadillas m skinka (12 PP för en)

Juli-bonus: Banan- och jordgubbsfrutti (0-3 PP för allt) 

Vill ni passa på att fixa matlådor, så är det linsgrytan, kasslersåsen och kycklingen som ni ska göra mycket av. Det ska vi göra, för nu är matlådorna slut! De går åt snabbt på sommaren, så nu måste vi fylla på. HÄR finns mängder med mat som passar i matlådan.

Vi blir hemma någon vecka, sen är det dax för årets äventyr: Norrlandstrippen!

Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube