Bläddra efter
Månad: maj 2018

Är din tävling på sociala medier laglig?

Är din tävling på sociala medier laglig?

Att ha tävlingar på Facebook och Instagram är ett enkelt sätt att få trafik och följare till sina sociala plattformar. För den som tävlar behöver man bara följa det som står i tävlingsreglerna, men den som har tävlingen har betydligt mer än så att tänka på. Man måste nämligen följa lagen, lotterier är inte lagliga utan tillstånd, det ska vara en tävling för att vara lagligt.

Jag kan bli ganska irriterad när jag ser hur man gör med tävlingar, särskilt av företag på Facebook som inte verkar ha någon aning alls. Lotteriinspektionen är väldigt tydliga i sina regler. Ett lotteri är något som avgörs av slumpen. Till exempel: traditionella papperslotter, bingospel, roulett- och tärningsspel, kortspel samt vadhållning på sportevenemang och hästar. För att ordna ett lotteri behövs ett tillstånd och det är i princip bara ideella föreningar får sådana tillstånd. Den som ordnar ett lotteri utan tillstånd riskerar böter eller fängelse i upp till sex månader. 

En tävling (för tävlingar krävs inga tillstånd) kräver en prestation. Den som vinner måste ha gjort något aktivt mer än bara gillat ditt konto, delat en bild, taggat kompisar osv. Det ska vara ett tävlingsmoment, som tex att svara på en fråga, skriva en slogan, motivera varför man ska vinna eller delta med en egen bild.

Företagen, men även många privatpersoner, har svårt att skilja på lotteri och tävling. Det enda som alltså kan förekomma lagligt på sociala medier är tävlingar, inte lotterier – detta är alltså förbjudet enligt lotterilagen. Solklart – eller hur! De flesta som anordnar tävlingar gör det alltså olagligt och kan få fängelse.

Något annat som man slarvar med är att meddela när tävlingen är slut och hur vinnarna annonseras och informeras. Jag har varit med i mängder av tävlingar där det aldrig utsetts någon vinnare, tävlingen har bara tagits bort efter en tid. Många (de flesta?) gör fel, inte ens stora företag eller PR-byråer har koll på vad som gäller. Frågar man så svara de oftast inte, men får man svar så heter de att vinnarna kontaktats privat. Jag tror vad jag vill om det. Det är lurendrejeri och dessa företag ska bojkottas.

Summa summarum kan man väl enkelt säga att om du ska hålla i en tävling så ska det vara just en tävling, lotterier är olagliga. Tävlingen ska ha ett tävlingsmoment och ett slutdatum. Du ska även tydligt berätta var man kan se vem som vunnit och hur vinnaren kontaktas. Du får alltså ha med delning och tagga vänner i tävlingsreglerna, men för att följa lagen måste du ha ett tävlingsmoment också, annars är du ute på hal is.

Du får alltså inte utlysa ett lotteri där vinnaren ska dras slumpvis och heller inte visa en video där du drar en vinnare. Det är olagligt, men något väldigt många gör. Du ska utlysa en tävling och ha ett tävlingsmoment! Glasklart!

Det är väldigt många som inte kan reglerna, därför ber jag er att dela detta inlägg på varje tävling som ni ser är felaktig. Om fler gör som man ska blir det lättare för oss som faktiskt redan följer regelverket. Å så jäkla svårt är det ju inte – man behöver bara veta skillnaden mellan lotteri och tävling. Tävling är det enda man får ha som privatperson och en tävling är en tävling, inget lotteri  🙂

 

Fyra år senare…

Fyra år senare…

När jag skrev in mej på VV måndagen den 7 aug 2000 hade jag ingen aning om hur det skulle förändra mitt liv. Att jag både skulle jobba där och träffa min blivande man fanns ju inte riktigt med i planen… men så blev det! Här om dagen var det fyra år sedan vi slutade på Viktväktarna. Efter 13 år vid vågen och i kassan och tusentals medlemmar, hade vi vår sista klass i maj 2014. Den sista veckan var väldigt jobbig.

Jag hade svårt att gå ner i vikt, så i januari 2001 frågade min dåvarande konsulent (det hette så då) Anna, om jag hade lust att hjälpa henne vid vågen. Jag tyckte det lät som en kul grej och tillbringade sedan varje måndagkväll med att väga medlemmar och ge ut material. Vi hade sjukt många medlemmar, många kände jag och det var roliga återseenden med klasskompisar och grannar. Jag var ju ensamstående mamma så ofta fick killarna följa med, då satt de under vägbordet eller var på biblioteket brevid.

Det tog fyra år för mej att nå min målvikt, inte förrän 2004 blev jag Guldmedlem. Då med en högre målvikt än jag egentligen ville, eftersom min önskade vikt inte gick att hålla. Jag fick helt enkelt acceptera att kroppen inte ville ha samma målvikt som jag, om jag inte skulle kämpa mej blå varenda dag resten av livet.

Jag hade mitt liv vid vågen fram till 2007, då hamnade jag i kassan – helt oplanerat! Martin hade jobbat i kassan länge och vi hade sett varandra på olika ställen under åren. Vi var bekanta och slängde käft, inget annat. Han skulle bli konsulent och då fick jag chansen att ta hans plats i kassan. Årsskiftet 2007/2008 var jobbigt ekonomiskt och i januari fick jag en rejäl smäll och skulle ut med en herrans massa pengar. Jag hade 68 öre på kontot och frågade honom i panik om han behövde hjälp i sina klasser. Några veckor senare flyttade han in hos mej. Ops!

Vi hade som mest 11 klasser i veckan. Vi ”ägde” hela Södertörn med klasser i Huddinge, Tullinge, Tumba, Rönninge och Haninge. Hundratals medlemmar passerade min kassa varje vecka och vi hade verkligen roligt på jobbet! Att jobba på VV är ett av de roligaste jobb jag haft, att se folk växa som människor vart efter de blir mindre är det bästa av allt! Men det sliter en hel del också. Man får veta väldigt personliga saker, torka många tårar och vara en slags amatörpsykolog. Det finns ju en anledning till att man har en övervikt, i många fall har det hänt väldigt jobbiga saker. Vi fick veta allt! Medan Martin höll i lektionerna, tröstade och peppade jag. Vi hade stora klasser och hjälpte väldigt många hela vägen in i mål. Vi kompletterande varandra perfekt och var bra på det vi gjorde helt enkelt.

Men det är svårt att hela tiden vara peppande och stödjande, särskilt om man kanske inte är på topp själv. Jag var ju faktiskt sjuk, även om jag inte visste om det. Det krävs en hel del av en konsulent/coach  – det handlar inte bara om att stå längst fram och hålla en lektion. Lektionen ska planeras, det ska beställas varor, sköta ekonomi, skrivas veckobrev och ta hand om sociala medier. Vi ville verkligen vara tillgängliga när än medlemmarna behövde oss och det krävde väldigt mycket energi. Dessutom har man provisionslön och på sommaren var det inte så många aktiva medlemmar och då blev det helt enkelt ingen lön på ett par månader. När 5:2 kom rasade hela verksamheten och vi levde på en halv lön ett halvår. Det började tära på oss, vi var helt enkelt tvungna att tänka på oss…. så Martin sökte och kom in på sin drömutbildning.

I två år pluggade han parallellt med jobbet. Nu hängde det på mej att dra runt VV så vi drog ner på klasserna. Det föll sej naturligt i ett par fall, då vi blev uppsagda från några lokaler som vi hyrde. I slutet hade vi bara två orter kvar, Huddinge och Haninge, orter med många trogna medlemmar. Dagen vi skulle meddela kontoret vår uppsägning var väldigt jobbig. Men dagen då vi skulle skicka ut veckobrevet och informera våra medlemmar om att vi skulle sluta var sju resor värre. Veckan efter var en av de jobbigaste jag haft arbetsmässigt. Medlemmarna var så ledsna, inte arga tack o lov – men besvikna och ledsna.

Vi hade dock en tjej som skulle ta över efter oss, så det var ”bara” vi som slutade – VV skulle inte upphöra på Södertörn. Vår efterträdare gick parallellt med oss under nästan tre månader, vi lärde henne allt vi kunde och lite till och kände oss helt säkra på att hon skulle fixa det när vi väl slutade.

27 maj 2014 hade vi vår sista klass. Dagen innan hade vi tagit avsked i Haninge och nu var det dax för Huddinge. Vi fick mängder med vackra blommor och det var många tårar. I 13 år hade jag haft med medlemmarna att göra, antingen vid vågen eller i kassan, det är ganska många år. Några hade man lärt känna väldigt väl, vissa hade ju varit med alla de här åren. Dessutom hade ju många av dem följt min och Martins resa, varit med när vi träffades och suttit med vid förvirrade lektioner när vi båda var i det där nyförälskade stadiet när man knappt vet vad man heter. Det är kanske en klyscha att säga att vi var som en familj med våra medlemmar, men så var det faktiskt.

Det har inte gått många dagar de här senaste fyra dagarna utan att jag tänkte på våra medlemmar och även haft kontakt med dem. Några finns i de olika grupperna på facebook där jag är med, vi ses på gymmet eller i mataffären och några har blivit mina vänner i vardagen. Jag kan sakna jobbet lite då och då, men idag har vi en stadig inkomst och slipper stressen med provisionslön – det är värt väldigt mycket. Jag har fått ett helt gäng diagnoser och genomgått några livförbättrande operationer, jag mår mycket bättre idag. Jag hjälper fortfarande folk med vikten genom bloggen, recepten på Du i Fokus och de olika VV-grupperna på FB. Det är ju lixom det jag kan!

Jag vet att jag är en förebild både för våra gamla medlemmar och nya som aldrig ens träffat mej. Jag är beviset på att man kan gå ner i vikt och sedan hålla vikten år efter år. Jag vet att VV fungerar!

Viktväktarna gav mej ett helt nytt liv! Jag fick lära mej en sund kosthållning, jag fick en hälsosam vikt och jag träffade min man. Snacka om vinst! Vad som helst kan hända när man skriver in sej på VV. Det är ju ganska otippat att man träffar sin kommande man där, men varför inte. Även män behöver ju gå ner i vikt.

Så har du inte testat, skriv in dej på Viktväktarna, gå i klass och se vad som händer. Du kan få ett helt nytt liv  🙂

 

Matsedel v 22 – Juni!

Matsedel v 22 – Juni!

På fredag är det Juni och bara 4 veckor kvar till midsommar. Hur fort går inte tiden!!! Hade ni något viktmål till midsommar? De flesta som går på Viktväktarna brukar ha det. Hur har det gått med det målet?

Mitt viktmål är inte till midsommar utan till nyår. Då ska jag vara på min målvikt igen och dit är det 4 kilo. Fortfarande, höll jag på att säga… Vintern och våren har varit besvärlig med mycket värk och dåliga dagar. Jag vet inte hur mycket klimakteriebesvär jag än så länge har, men det kanske spelar roll det också att man nått dit. Jag går ner ett par hekto varje vecka och är otroligt stolt över att jag sköter träningen, så det får gå i den takten – det är helt ok! Med 2 hg i veckan så hinner jag nå mitt mål gott och väl till nyår. Allt måste inte gå snabbt  🙂

Det är fortfarande varmt och skönt, då vill iaf jag ha lite lättare mat. Här är veckans matsedel:

Måndag: Krämig Tomatsoppa 3 SP Flex för hela grytan

Tisdag: Grekisk fiskgratäng 5 SP Flex plus ris

Onsdag: Kycklingwok med ananas 2 SP Flex plus nudlar

Torsdag: Indiska räkor 2 SP Flex plus ris

Fredag: Cannelloni med kasslerfyllning fr 7 SP Flex

Lördag: Indiska Daal fr 3 SP Flex plus ris

Söndag: Kycklinggryta med senap & bacon fr 2 SP Flex plus ris

Kycklinggrytan är väldigt god, gör mycket av den och ha till matlåda. Även de indiska räkorna, cannellonin och daalen passar till matlådan i frysen.

Ha en riktigt fin vecka!

 

Det bästa mamma kan få

Det bästa mamma kan få

Idag är det som bekant Morsdag. En kommersiell dag, precis som Farsdag och Alla Hjärtans Dag. Jag tycker inte om det… det blir lixom en dag då papporna till de gemensamma barnen ska fira sin kvinna genom barnen… om ni fattar hur jag menar. Särskilt om barnen är små. Är man separerad sitter man där och får inget firande alls… så var det för mej och det är nog därför jag inte gillar det.

Med större barn är det annorlunda, då väljer de ju själva hur de vill fira sin mamma. I mitt fall hände nog ingenting förrän för bara något år sedan. Då fick jag helt plötsligt en blomma av min äldste son, jag tappade hakan men blev förstås glad. Idag har samma son skrivit grattis på Facebook, han är bortrest just nu så det blir inte så mycket mer därifrån. När det gäller yngste sonen vet man aldrig…

Enligt gammal tradition så ska Morsdag vara en dag då Mor får en ledig dag från hushållssysslor och ska pysslas om lite extra. Hon ska få frukost på sängen och full uppmärksamhet, det hon ger varje dag året om till sin familj. Numera är det reklam flera veckor i förväg om bästa presenten till mamma. Men nu är det väl knappast fler grejer vi mammor behöver?

Mammor är fortfarande de som drar största lasset i hemmet. Därför tror jag att det bästa presenten till mamma skulle vara att de andra familjemedlemmarna föreslog att de gör ett gemensamt schema över alla hushållssysslor och vem som ska göra vad och när. Då menar jag alltså inte bara på morsdag, utan alla dagar! Och att samma initiativtagare faktiskt gör sina sysslor utan att mamma behöver tjata!

På så sätt får mamma avlastning, mindre stress och mer tid. För det är väl tid vi alla vill ha mer av. Tid att göra saker tillsammans med familjen eller bara pilla sej i naveln. Tid får vi om vi hjälps åt VARJE dag. Att ge mamma ett självskrivet presentkort på att man ska tömma diskmaskinen en gång är väl fint, men det hjälper inte mamma att ta bort stress i vardagen.

För sanningen är den att sjukskrivningarna bland utbrända mammor ökar igen. Man ska jobba heltid, prestera på topp varenda minut på jobbet, ta hand om barnen på bästa sätt och ha en kliniskt rent hus med senaste inredningen. Vem sjutton klarar det i längden?! Jag blev ensam när barnen var 3,5 resp 5 år gamla, jag vet hur det är att bolla tusen bollar samtidigt och tappa hälften. Man känner sej värdelös, blir stressad och till slut kanske man blir utbränd – det blev jag. Man behöver avlastning och hjälp! Varje dag – inte då och då.

Så ge mamma det finaste som finns; ge av er tid och se till att alla hjälpas åt hemma. Då får ni en gladare och coolare mamma och mer tid tillsammans. En blomma och frukost på sängen är förstås också välkommet, det ena behöver ju inte utesluta det andra 🙂

 

Härligt mingel på Grillmässan

Härligt mingel på Grillmässan

Idag var det dax för årets Grillmässa! I år firar Grillmässan fem år och har flyttat ut till Djurgården. Ett mysigare område med gott om plats för både utställare och besökare. Vi höll oss dock mest i VIP-hörnan  🙂

Ett av vårens mysigaste event är just Grillmässan. Jag vill gärna veta datumet tidigt så jag kan boka in det i almanackan och inte riskerar att missa det. Idag var det alltså dax! Maken är på tjänsteresa, sönerna hade andra planer… så jag tvingade en av extraungarna att följa. Lilla M mötte upp mej på Centralen och tillsammans tog vi oss till Djurgården. Detta var Lilla M´s första mingel, hon hade verkligen ingen aning om vad som väntade…

I hennes värld går man på en fest där man känner de flesta och har en trevlig stund tillsammans. I min värld går man på ett mingel där alla känner igen dem som är där, man är kanske bekant eller har varit på gemensamma event. Jag känner ganska många, men är mer bekant med de flesta. Lilla M ser aldrig på tv, läser inte skvallertidningar och hänger inte med i sociala medier… hon har ingen koll! Men hon kände iaf igen Edward Blom, Inger Nilsson och några till  🙂

Härligt återseende med Erik!

Vi fick gott i glasen och det gick runt charkbrickor, som dock missade vårt bord hela tiden… Vi satt under tak, men det var säkert ändå 30 grader där vi var. Vi hade hela tiden trevligt sällskap av en massa härliga människor, folk jag jobbat med, rest med osv. Några som jag inte träffat på flera år och som var väldigt roligt att få umgås med en stund.

Lilla M gick lite tidigare, så jag blev kvar med bla Daniel (stoppapressarna.se) som jag var i Serbien med förra sommaren. Vi gick runt på området, smakade på allt gott, pratade med utställare och folk. Daniel känner typ ALLA, och dem han inte känner lär han känna på vägen. Att gå runt med honom innebär att man pratar med alla, lär sej om allt och det tar enormt med tid, men är så underhållande. Han är verkligen inte klok nånstans, lovet it! När vi var nöjda tog vi oss tillsammans därifrån, han skulle vidare på fest och jag skulle hem.

Grillmässan fyller alltså fem år och förra årets besöktes den av över 38 000 personer! Mässan äger rum fredag till söndag, det är gratis inträde och underhållning. Igår stod Dogge Doggelito vid grillen, idag underhöll bla Edward Blom och Papa Dee. Weber är huvudsponsor och har även en grillskola på plats, men här finns även ett gäng andra företag inom grillbranschen. Mängder med olika grillar, grilltillbehör, mat, dryck och en massa annat. Imorrn är sista dagen för i år, missa inte det!

 

Vigselringens historia

Vigselringens historia

Om två månader firar vi två år som gifta, tiden går så otroligt fort! Samtidigt som den går fort, känns det som vi alltid varit tillsammans. Konstigt det där.

Eftersom Martins släkt har vigselringen på höger ringfinger så har jag kollat upp vigselringens historia lite. Å så här ligger det till:

Historien kring att bära vigselringar går ända bak till antikens Egypten. Då var det främst kvinnan som fick en ring av mannen. I Sverige bärs vigselringen på den vänstra handens ringfinger. Ursprunget att bära ringen på vänstra handens ringfinger kommer av att man i då ansåg att det gick en ven från detta finger direkt till hjärtat. Hjärtat ansågs av egyptierna vara själens ursprung. Denna tradition togs sedan upp av grekerna efter Alexander den Stores erövring av landet 332 f.Kr. och därifrån vandrade den vidare till Romarriket där venen benämndes Vena Amoris.

Traditionen att bära vigselringen på vänster hand förekommer förutom i Sverige även i Storbritannien och USA. I de flesta andra västerländska länder bärs i stället vigselringen på höger hand. Då med hänvisning till att det är med höger hand man beseglar avtal, och att ringen är en besegling av trohetslöftet. Frågan om vilken hand som är lämpligast har debatterats livligt sedan medeltiden. De engelska katolikerna gick först på 1700-talet över från höger till vänster hand.

Förut var vigselringarna i huvudsak av rött guld. Idag ser man mer personligt utformade ringar och materialen kan variera. Metall är fortfarande vanligast som vitt guld, platina, titan, silver och järn. Det vanligaste är att kvinnan har två ringar, en förlovningsring och en vigselring, men det blir allt vanligare att även mannen får en ring vid vigseln. Jag nöjde mej med en ring – men den ser ut som två. Jag insåg snabbt att jag skulle ha svårt att hitta två ringar som passade mej och valde därför en som beställdes speciellt utifrån mina önskemål.

Ringar med ädelstenar bars tidigt som amuletter mot sjukdomar och trolltyg. Men först under 1930-talet blev det vanligt med en vigselring med gnistrande ädla stenar i Sverige, den så kallade alliansringen. Idag ser vi allt från i detalj återgivna vikingaringar, glänsande släta ringar, gnistrande alliansringar till stora kantiga eller runda blästrade eller borstade ringar. Jag har valt rubiner och briljanter i min ring, vilket tydligen inte är vanligt alls. Men jag älskar rubiner, så det var ett av mina krav.

Att välja ring är skitsvårt! Den ska ju sitta där resten av livet (i bästa fall) och passa alla tillfällen och kläder. Många gånger är det ju pengarna som styr och jag tror att de flesta har en dröm om både brudklänning och ring ganska tidigt i livet. Det är ju meningen att en vigsel bara ska göras en gång, även om några av oss får en andra chans att göra om alltsammans en gång till. Å då kan man verkligen ändra allt det där som blev ”fel” första gången. Jag ändrade på det mesta, men det berodde nog mest på att jag var 25 år äldre andra gången.

Varför en ring överhuvudtaget? Jo, ringen har ingen början eller slut, därför ses den som en symbol för evigheten. En ring är alltså förknippat med evighet och en besegling av ett avtal att hålla ihop för resten av livet. Nu vet vi alla att det inte alltid blir så, men visst är det fint?

Nu vet ni allt om ringens historia så här i bröllopstider. Är du gift? Ska du gifta dej? Hur tänker du kring ringen? En eller två, material, stenar… berätta!

Vad gör du hela dagarna?

Vad gör du hela dagarna?

Klockan är drygt 15 och först nu sätter jag mej framför datorn. Igår fick jag frågan ”Vad gör du egentligen hela dagarna”? Ja, ibland undrar jag faktiskt också det…

Maken har åkt på jobbresa och jag är gräsänka tills på söndagkväll. Jag gillar att pyssla runt i min ensamhet så det är helt ok, men det innebär att jag får sköta all markservice och då försvinner ju lite tid. Att timmarna bara runnit iväg idag är alltså helt förståeligt. Jag gick med pälsbollen på långpromenad redan vid 8, det är för varmt för honom att gå senare. Efter promenaden åt jag frukost och sen drog jag till gymmet. Efter träningen gjorde jag veckans handling och sen var det lunch.

Jag skulle hämta en grej hos mina föräldrar, så efter lunch drog jag iväg till dem och passade på att stoppa pälsbollen i deras pool samtidigt. Åkte hem med ett helt färdigt litet hundskrälle, som nu kommer att sova resten av dagen. NU ska jag alltså sätta mej och jobba  🙂

Att dagen försvann idag har alltså en förklaring, men annars då? Jag brukar vakna strax innan 8, äta frukost och åka till gymmet, gå med hunden och äta lunch. Förmiddagarna brukar försvinna utan att jag lixom tänker på det. Har jag möten i stan tar det en timme bara att åka dit, någon timme för mötet och sen en timme hem igen. En halv dag alltså, det är därför jag försöker boka in mer när jag ändå är i stan. Jag brukar sitta och skriva och beta av mail mellan 15-18.30 typ… och en dag i veckan försöker jag att skriva flera inlägg som ska täcka hela kommande vecka. Ibland lyckas jag och då känns det väldigt bra.

Men de där inläggen tar ju sin lilla tid att få ihop, särskilt om det är recept. Då ska vi först leta reda på någon rätt som är spännande att testa och som går att gör om så det blir vårt recept. Det ska testlagas och kanske lagas igen om det inte blev bra första gången. Maten ska fotas och bilderna redigeras, sen ska receptet skrivas och då är det Martin som kommer ihåg hur vi gjort och jag skriver det han säger. Med tanke på att han jobbar i veckorna och vi har två recept i veckan, så går stor del av helgerna åt till detta. Så vi försöker laga 2-3 rätter per helg så att vi faktiskt har lite framförhållning. Just nu är det tyvärr inte så…

Jag vet fortfarande inte vart tiden tar vägen, men visst, förmiddagarna försvinner ofta till träning och måsten. Bloggen tar ju också sin lilla tid, även om det bara rinner ord ur skallen när jag sätter mej. Ett blogginlägg går ganska fort att skriva, det finns alltid ämnen och inspiration.

Sen är jag ju faktiskt sjuk också. Vissa dagar kommer jag knappt ur sängen, det är ju faktiskt därför vi valt att ha mej hemma. Vintern är värst, det är många dåliga dagar då som gör att jag inte ens lämnar hemmet pga värk mm. När jag tänker på det så är faktiskt vintern enbart en dålig period med ont i kroppen och väldigt många dåliga dagar. Det försvinner mycket tid på att vara sjuk, sånt som inte ens jag tänker på.

Nu är det sommar och jag mår bra, inte konstigt att jag känner mej så otroligt produktiv och effektiv just nu då. Det är varmt och skönt och jag får saker gjorda. Dygnen är längre, inte i timmar kanske, men i ljus och effektiv vakentid. Jag tar hand om mej halva dagen och skriver andra halvan, det är så min tid fördelas. Totalt blir det kanske 20 timmar effektiv arbetstid i veckan, å andra sidan har jag koll på sociala medier dygnet runt, även på semestern. Det ska ut bilder på både facebook och instagram, pushas för texter och svaras på kommentarer.

Effektiv arbetstid är alltså kanske 20 timmar, men total arbetstid… ingen aning, oftast hela min vakna tid. Jag noterar allt jag ser, ser bilder till instagram och texter i allt som flimrar förbi och får konstant nya ideér att skriva om. Jag svarar på kommentarer på alla våra olika plattformar och försöker att inte missa viktiga mail. Tiden bara försvinner och skulle jag bara använda sociala medier på bestämda tider, tex dagtid på vardagar – så skulle jag komma för långt efter i interaktionen med alla följare. Något som är nödvändigt att prioritera om man lever som vi gör med elefonen ständigt närvarande.

Jag vet att mitt sätt att leva kan vara svårt att förstå, det är ett ständigt uppkopplat liv som jag har vant mej vid efter så många år i cybervärlden. Men för den oinsatte måste det vara väldigt konstigt.

 

Ryser av minnet…

Ryser av minnet…

Vi bor mitt emellan två skolor, på ena sidan har vi en gymnasieskola och på andra en 0-9:a. De senaste dagarna har de haft gympa/idrott utomhus och sprungit förbi vårt hus. Jag får nästan rysningar av minnet när jag tänker på gympan när jag gick i skolan. Jag avskydde den!

Under många år höll jag på med gymnastik, tävlade i fristående och var tränare för de yngre barnen. Jag hade alltså inget emot att röra på mej, ändå avskydde jag gympalektionerna. Fram till sexan hade vi gympa tillsammans med killarna, då kunde man iaf spela fotboll och det var ok. Sen delade man upp oss och bytte gympalärare och då började avskyn. Vi var ganska många som höll på med gymnastik eller annan idrott, men läraren hade sin utvalda som var de enda som hon såg och bekräftade. Vi andra existerade knappt. Ifrågasatte man något fick man genast någon form av straff.

Att byta om var en plåga. Omklädningsrummet var en plats för mobbing, platsen både gud och lärarna glömt eller ignorerade. Det var glåpord, killarna kunde komma in i duschen, de ”tuffa” tjejerna kunde tvångsduscha oss andra, ta våra kläder och en massa annat. Jag som tidigt hade former var tydligen den självklara måltavlan för killarna och de där ”coola” tjejerna. Det var tydligen fritt fram att låsa in mej och några till i duschrummet, låsa ut oss från omklädningsrummet, tafsa och titta på oss. Jag kan väl säga som så att jag hade mens väldigt ofta… skyllde på det iaf. Det var nämligen inget man pratade om och därför ifrågasattes det inte heller.

För att bli godkänd i högstadiet skulle man springa 100 m på en viss tid, kunna simma 200 m och lite annat smått och gått. Jag kunde springa, långt – inte fort. Att ha tunga bröst som skumpade runt redan då var ingen fördel, men inget som en lärare tog hänsyn till. De tjocka klasskompisarna fick inte heller någon förståelse, inte ens kompisen som hade skolios fick någon förståelse. Jag gick i skolan 1976 – 1985, men det låter som medeltiden. Idrottsdagarna var ok, då kunde man välja att bara gå promenad. I gymnasiet krånglade mina knän så jag gick med kryckor i nästan två år och jag blev tack och lov befriad från all gympa, så skönt!

När jag ser de här ungdomarna som springer förbi huset kommer alla minnen upp. Jag ser de där ”tuffa” tjejerna som har snygga träningskläder, är smala som stickor och gör highfive med sin lärare när de kommer fram först. Så ser jag de där mindre coola eleverna, i sina vanliga kläder, med några kilon extra som blir omsprungna. Jag vet inte om de känner som jag gjorde, men jag kommer ihåg min egen känsla. Jag avskydde utomhusgympan, om det inte var fotboll.

Att man efter så många år fortfarande minns känslan och tankarna man hade då, är ju egentligen ganska sjukt. Så djupt kan alltså kommentarer och bemötande sätta spår. Jag hoppas det är bättre i skolan idag, men jag tror knappast det. Hur hade du det i skolan? Hur upplevde du gympan?

 

Har du någon fobi?

Har du någon fobi?

Det här med fobier är både spännande, intressant och lite äckligt. Många är livrädda för ormar, kan inte ens se dem på bild och då räknas det väl som fobi antar jag. För andra kan det handla om att hålla tal, öppna platser, att kräkas mm. För mej är det fötter…

Jag avskyr fötter! Inte så att jag inte kan se fötter, men jag tycker de är himla äckliga! Nu är detta inget större problem, men det har faktiskt varit. Små söta bebisfötter kan jag tom pussa på, iaf om de är torra. Upp till 1-2 år sådär… När barnen inte hade små söta bebisfötter längre, utan lite större ”innanpubertetenfötter” blev det lite knepigare.

Mina killar var ju fortfarande barn och villa gärna mysa, lägga fötterna i mitt knä osv… uäck! Pojksvettiga 37:or är inte mysiga! Min ena son fick dessutom väldigt stora fötter, väldigt snabbt… 45:or på en 14-årig pubertal grabb är inte min grej kan man väl säga. I den åldern doftar de inte hallon heller.

Både killarna och deras kompisar fick ta av sej skorna på trappen, både för att vädra ur och för att slippa stanken inne. En av deras kompisar hade en tåbira utan dess like! Men han tog snällt av sej skorna utanför och sa inget mer om det.

Nu är problemet med barnens fötter borta, de har ju flyttat. Men jag kan se ovårdade fötter i sandaler på tåget och tycker det är jätteäckligt. Gulaktiga, alldeles för långa tånaglar, stora sprickor på hälarna osv… blä! Så svårt är det väl inte att klippa naglarna, måla dem och smörja in hälarna då och då. Äldre män har gärna en liten hårtofs på varje tå också… fyyy!

Så länge fötterna håller sej på sin kant är det nästan ok, men skulle de råka nudda vid mej då mår jag nästan illa. Så äckligt!!! En fot ska vara välvårdad, iaf fått lite kärlek och ha nerklippta tånaglar. Punkt. Klart det kan vara lite förhårdnader osv, men det syns ju om ägaren till foten försökt göra något åt det. Å man får absolut inte pilla på sina fötter bland folk! Hur äckligt är inte det! Jag menar… en svettig fot, en hand pillar foten och sen ska den där handen hälsa på mej… näääää!!!

Konstigt nog så är Martins fötter nästan ok, kanske för att de inte är kalla eller svettiga… jag kan killa honom under fötterna och hålla på dem – men inte gärna massera dem. Mina är bara fula. Fötter är fula.

Detta är alltså min fobi, jag tror inte att jag har fler fobier faktiskt, skulle vara älgar då kanske… har du någon fobi?

 

Matsedel v 21

Matsedel v 21

Måndag igen! Helgen gick supersnabbt, vi var knappt hemma. Först körde vi loppis hemma i garaget på lördagen och sedan stod vi på loppisen i vårt centrum på söndagen. Lördagen gick katastrofdåligt, men söndagen gav däremot lite extra klirr i kassan. Hela helgen gick åt, men nu har vi lite nya pengar att skicka ner till vår familj i Gambia som så väl behöver dem.

Måndag betyder i mitt fall träning. På måndagar brukar jag avsätta tid till mej och gör precis det jag vill och mår bra av. Just idag betyder det att jag börjar med en lång frukost, åker och tränar och sedan förmodligen tillbringar resten av dagen i solstolen med något att läsa. Efter kvällsmaten tar maken och jag en promenad med hunden i kvällssolen.

Just den här veckan blir allt lite annorlunda. Martin ska nämligen åka iväg med jobbet och blir borta torsdag – söndag. Jag gillar numera att vara ensam och har dessutom mage att säga det högt. Jag ska bara lyssna på tystnaden och städa sovrummet, inte ett smack mer! Därför får ni även en liten bonus som jag tänker götta mej med som gräsänka  🙂

Här är veckans matsedel:

Måndag: Shakshuka med fetaost 2 SP Flex

Tisdag: Fiskgratäng med osttäcke 2 SP Flex plus potatis

Onsdag: Krämig kyckling med champinjoner & sparris 4 SP Flex plus pasta

Torsdag: Enkel Pasta & Kasslergratäng 10 SP Flex

Fredag: Tacogratäng fr 11 SP Flex

Lördag: Vitlöksräkor 5 SP Flex plus ris

Söndag: Karibisk kycklinggryta med choklad 2 SP Flex plus ris

Gräsänkebonus: Lakritschokladbollar 3 SP Flex per styck

 

Allt utom Shakshukan passar i matlådan, så gör mycket av allt det andra! Det är ju inget kul att laga mat på sommaren  🙂

Ha en riktigt fin vecka, det ska jag ha!!!

 

Dubbla loppisar

Dubbla loppisar

Den här helgen har bara en enda sak på agendan; loppis. Idag hade vi loppis på vår garageuppfart tillsammans med några grannar och imorrn står vi i p-garaget i Tumba Centrum. Idag gick det tvärdåligt – det kan inte gå sämre imorrn.

Vi har ju rensat här hemma. Ganska länge och ganska mycket. Hela nedervåningen är fri från onödiga grejer, nästan… nästa helg ska jag börja med övervåningen. Vårt hus är bara 98 kvm men tydligen kan väldigt många grejer samlas på den lilla ytan. Grannarna flyttade i veckan och jag tappade räkningen efter typ 20:e lasset som åkte iväg med lastbil – så vill jag inte ha det den dagen vi flyttar. Så nu ska grejerna bort!

Idag hade vi bestämt med grannarna i området att den som ville kunde öppna sitt garage och sälja det vi ville. Vi blev inte så många, så vi koncentrerade oss runt vårt hörn i området och packade upp våra grejer där. Vi blev inte av med särskilt mycket men hade trevligt, lärde känna varandra lite bättre och fick koll på vad vi faktiskt har i alla kartonger. Redan igår insåg jag att det skulle nog gå rätt dåligt, så jag passade på att boka ett bord på loppisen i centrum imorrn.  Så när dagen var slut var det bara att packa lite smartare och ösa in allt i bilen. Så imorrn när vi vaknar är det bara att köra till centrum och packa upp allt igen. Det kan inte gå sämre!

Så nu hoppas jag att vi är åtminstone en kartong fattigare när vi återigen packar bilen efter dagens slut imorrn. Jag vill väldigt gärna bli av med lite grejer, helst allt. Det kommer ju bli en viss påfyllning när jag börjar röja uppe lixom. Lite har jag redan sålt på annons, en hel del faktiskt – men det finns mycket mer. Jag fattar inte hur mycket saker man kan ha, jag som inte ens tycker om saker!

Men nu blir det iaf mindre, imorrn mycket mindre – man kan väl önska och hoppas och hålla tummarna. Är ni i krokarna av Tumba Centrum mellan 11-15, kom och säg hej  🙂

 

Värmen kan ge plus på vågen

Värmen kan ge plus på vågen

Solen är här! Värmen är här! De flesta av oss lever upp och tycker vädret är härligt. Men det har förstås sina baksidor när det helt plötsligt blir sommar och 25 grader varmt…

Värmen bidrar nämligen ibland till oönskade och oförklarliga plus på vågen. Under mina år i kassan på Vitväktarna såg jag många besvikna medlemmar vid vågen, vårens första riktigt varma vecka. Man kunde inte förstå varför vågen visade plus trots allt man gjort precis allt rätt. Förklaringen kan vara ganska enkel faktiskt, man binder nämligen vätska när det är varmt och vätska väger som bekant. Man känner det ganska tydligt på ringar och skor att kroppen svällt. Hur konstigt de än låter så brukar detta rätta till sej om man dricker lite mer.

Ett plus just nu behöver alltså inte bero på att man misskött sej, utan kan förklaras med att det är varmt. Men självklart lockar varma försommarkvällar även till lite mer gott… en glass här, ett glas vin där… grillkvällar med vänner… kollen kanske uteblir lite. Å andra sidan är det härligt att ta långpromenader i solnedgången nu när kvällarna är längre, så en del kan man ju kompensera med motion. Så gör iaf vi!

Med detta sagt hoppas jag att stilla paniken som uppstår vid ett plötsligt plus på vågen. Värmen är härlig, men kan alltså ställa till det lite för den som jagar hekton. Men nu har ni iaf en möjlig förklaring och det kommer att rätta till sej.

Ha en fantastisk försommar!

 

Matsedel v 20 – Taco på lördag!

Matsedel v 20 – Taco på lördag!

Visst är det härligt med solen som skinit över oss i flera veckor nu? Jag får massor med ny energi, så passa att jag förra veckan stod en stund på löpbandet nästan varje dag. Jag fick även ihop mina tre pass på gymmet och dagliga promenader. Det gillade vågen, den gav ett fint minus. Jag är inte riktigt tillbaka på min målvikt än, men på väg dit. Just nu är inte siffran på vågen så viktig, jag njuter för fullt av att ha energi och mindre värk.

Efter ett par lugn veckor har jag en fullpackad vecka framför mej. Det är bla Stockholm Beautyweek, pressfrukostar, ett mingel och loppis i garaget på lördag. Men jag tror att jag får till mina gympass som jag vill och de dagliga promenaderna. Hänger ni med på min instagram @marlenerinda), så får ni se om jag lyckas  🙂

Här är veckans matsedel:

Måndag: Pasta med spenat och fetaost 3 SP Flex plus pasta

Tisdag: Somrig sallad med lax och sparris 4 SP Flex

Onsdag: Pasta med kyckling och spenatsås 2 SP Flex plus pasta

Torsdag: Färsspett med raita 8 SP Flex plus ris

Fredag: Grillade räkor med jordnötssås 11 SP Flex för allt

Lördag: Taco med hemmagjord tacokrydda 0 SP Flex för kryddan

Söndag: Lasagne 6 SP Flex

Pingstbonus: Yoghurtglass med mango 17 SP Flex för hela

 

Ett tips är att göra en STOR sats av tacokryddan. Den är mycket godare än den köpta och passar till det mesta. Raitan som är till färsspetten på torsdagen är kanon att även ha till grillat, så spara receptet och plocka fram till grillkvällarna.

Ha en riktigt fin vecka!

 

Mysig Eurovision med extra allt!

Mysig Eurovision med extra allt!

Igår satt vi, precis som många andra, framför tv´n och hejade fram Sverige. Under några år har vi bjudit hem vänner för att mingla lite och ha en mysig kväll tillsammans. Vårt motto är att ingen ska behövas sitta ofrivilligt ensam en sån kväll.

Igår blev vi 11 personer plus pälsbollen. Mina grabbar och ena sonens sambo kom hit till pälsbollens stora glädje. Det är inte så ofta han träffar dem nu, så han blir lika lycklig varje gång. Mina föräldrar kom också hit, killen jag är kontaktperson för, min första konsulent på Viktväktarna och hennes man och en av mina äldsta vänner från min tid på Rädda Barnen. Ett skönt gäng helt enkelt.

Oumph och Dafgårds hade bidragit med maten. Vi åt goda veganska pizzor, kycklingnuggets i tre olika smaker och en massa goda såser och dipper från CajP och Eriks Såser. Ingen behövde gå hungrig härifrån kan man väl säga.

Eurovision avlöpte som Eurovision brukar göra. 26 låtar, där man tycker att en handfull är ok – resten rätt konstiga. Vi gillade Österrike, Norge, Sverige och Cypern – Israel var inte alls i vår smak. Att det var terrorattentat i Paris, kanske precis under fransmännens framträdande tog udden av kvällen. Då blev lixom Italiens bidrag mer aktuellt och viktigare än de andra. Å på nåt mysko sätt känns det som vi vant oss vid att terrordåd händer… så länge det inte är i Sverige så reagerar vi inte så mycket längre. En otroligt läskig utveckling tycker jag.

Vi hade iaf en mysig kväll, med härligt sällskap, god mat och mer eller mindre bra underhållning. Det blir nog en repris nästa år  🙂

 

Jorå, jag lever!

Jorå, jag lever!

Hallå hej, som Bert skrev i sina dagböcker. Jag har inte riktigt hunnit med bloggen som jag brukar, vi städar nämligen fortfarande… men nu ser vi ljuset!!!

Ni som hängt med vet att vi började städa för ungefär två veckor sedan. Å när jag säger städa, så menar jag STÄDA. Vi har röjt och kollat igenom varenda millimeter snart. Tänk er en flyttstädning, men ni flyttar inte. Varenda pryl går vi igenom och varenda hörn skrubbas rent – och vi är helt slut. Två långhelger och nu är vi iaf i det närmaste färdiga med undervåningen. Det låter som vi bor i ett palats, men vi har faktiskt bara 100 kvm 🙂

Planen var att vi skulle vara färdiga med hela huset den här helgen, men så blir det alltså inte. Imorrn blir det inte så mycket mer gjort eftersom vi ska ha ett litet Eurovisionparty här hemma. Vi blir 10-12 personer, äter och dricker lite gott och hejar fram Sverige förstå. Att det är ordning nere där vi ska vara är vi väldigt nöjda med. För första gången på länge är det faktiskt ordning på hela nedervåningen samtidigt!

Å nästa helg är det loppis, hoppas vi säljer massor!