Bläddra efter
Månad: oktober 2023

Saker vi sett under året – bra julklappstips!

Saker vi sett under året – bra julklappstips!

Äntligen fick vi också möjlighet att se Änglagård. Vilken föreställning! Det betyder att vi sett de största föreställningarna som går just nu i Stockholm, och några i övriga landet, och har lite tips till er som vill ge bort en upplevelse i julklapp.

Vi var ju bortresta när Änglagård hade premiär i september, så vi fick vänta lite med att se den. Annars ser vi ju det mesta direkt eftersom det ingår i vårt jobb att fota röda mattan, filma premiärminglet och recensera föreställningen. När vi väl satte oss i salongen på Oscarsteatern var det med stor förväntan. Skulle den verkligen vara så bra som vi hört?

Änglagård var helt fantastisk! Trots sina 3 timmar, vilket jag brukar tycka är för långt, så var det en total njutning. Eftersom alla redan hade lyft Helene Sjöholm och Tommy Körberg i sina recensioner fokuserade vi på några andra. Alla vet redan att Sjöholm och Körberg är proffs, men hur många känner till Tuva B Larsen och Lindy Larsson som spelar Fanny och Zac? Så otroligt bra! Ni kan läsa vår recension HÄR!

Att se en föreställning enbart för nöjes skull och för att recensera är två helt olika saker. Går man privat för att underhållas kan man sitta där och bara njuta och ta in allt. Ska man recensera måste man vara mer uppmärksam, se detaljer, kolla in scenen, dekoren, kostymerna, ljuset och ljudet. Enkelt sagt så letar man fel och brister lika mycket som höjdpunkter. Under pågående föreställning ”skriver” man texten i skallen, iaf i stolpform och vissa formuleringar.

Under hösten såg vi bla The One, Jonas Gardell, A show larger than life, Moulin Rouge och nu senast alltså Änglagård. Av det som går just nu i övriga Sverige, har vi även sett showen med Björn Skifs som går i Malmö nu och kommer till Göteborg i vår, Wicked som går i Göteborg samt Djungelboken, Skrot Hopp & Kärlek & Motivationsshowen som är ute på turné.

Eftersom jag tycker att en upplevelse är den absolut bästa presenten, tänkte jag tipsa om vilka föreställningar som passar vem? För allt passar ju inte alla. Alla kommer heller inte att fortsätta, vad jag vet just nu. The One, Gardell och Skrot Hopp & Kärlek, de hittar jag ingen fortsättning på efter december – men man vet ju inte. The One borde absolut gå ut på turné, den är helt otrolig! A show larger than life gissar jag bara, men den borde ju komma till Malmö när Skifs flyttar till Göteborg – men det är en gissning.

Vill ni ge en julklapp som passar hela familjen så skulle jag satsa på Djungelboken och Wicked. Djungelboken är på turné och spelar sin sista föreställning 7/1, då i Stockholm. Sen kommer Den Lilla Sjöjungfrun 1 mars, från samma produktionsbolag (Dröse & Norberg). Eftersom jag sett mycket från dem, så vet jag att även den blir en succé, så jag slänger med den också som tips. Det går att köpa biljetter redan nu. Wicked går i Göteborg hela våren och är kanske inte för de minsta barnen, men iaf från kanske 10 och uppåt. Något av det bästa jag sett på en musikalscen, ett måste för den som älskar musikal.

Moulin Rouge och Änglagård är för en vuxnare publik och är rätt olika. Moulin Rouge är mer fart, häftiga kostymer och läcker scen. Det händer något hela tiden och man är fylld med energi när man går därifrån. Änglagård är mer eftertänksam och har ett lugnare tempo, även om det finns en del fartfyllda inslag också. Vill ni fascineras då tar ni Moulin Rouge, vill ni ha något lite lugnare, då väljer ni Änglagård. Bägge är fantastiska!

Vill ni bara ge bort en himla trevlig kväll och bor i Malmö eller Göteborg, så skulle jag absolut satsa på Björn Skifs. En fin show med en massa härlig musik, Vem gillar inte Björn Skifs lixom…?

Jag började ge mina barn en upplevelse i julklapp när de var i 6-årsåldern. Deras första teaterupplevelse var med Galenskaparna på Cirkus och de älskade det. Sedan dess har jag varvat teater med musik, melodifestivalen gillade de väldigt mycket som yngre. Vi tog alltid genrepet på fredagen, så de kunde se finalen och känna igen sej när de såg allt på tv på lördagen. Genrepet är ju dessutom en hel del billigare…

Numera ger vi inte längre några julklappar. Vi firar inte jul med några små barn längre, utan är bara ett gäng vuxna. Alla har redan allt. Men en upplevelse försöker vi få till, något att göra tillsammans före- eller efter jul. Skapa minnen tillsammans. Det är ju det som är det viktigaste trots allt. Grejer har vi lixom nog av som det är.

Därför tipsar jag gärna om att ge bort en upplevelse och vad som finns att uppleva. Det behöver ju inte vara något på scen, men det är vad jag gillar och kan. Så jag hoppas att mina tips kan komma någon till nytta. Är det något ni blir sugna på att se?


Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

Matsedel v 44

Matsedel v 44

November knackar på dörren och vi har bara en höstmånad kvar, sen räknas det som vinter. Vädret har varit hyfsat hittills kan man väl säga, det jobbigaste är väl mörkret och de kalla mornarna.

Just nu planerar jag veckomenyer och skriver för flera veckor framöver. Vi lagar mycket mat och lägger i matlådor i frysen. För mej är planering väldigt viktigt för att må bra. Hälsan står på flera ben kan man kanske säga: Kosten och återhämtningen är lika viktiga, sen kommer fysisk aktivitet – men man får absolut inte glömma skrattet! Det är superviktigt!

Och för mej är även planering otroligt viktigt, om alla de andra ska funka. Har jag veckomenyn planerad och matlådor i frysen så kan livet köra ihop sej, då vet jag att iaf kosten kommer att funka. Och äter jag ordentligt och rör på mej, så sover jag bättre. Nu påverkar ju även yttre faktorer som jag inte kan göra något åt, men finns grunden så går iaf inte allt käpprätt åt skogen.

November ser just nu rätt lugn ut, vi ska försöka komma ut med husbilen lite, sen kommer advent med test av ett gäng julbord. Då måste planeringen finnas där, för att allt ska funka. Mellan alla julbord behöver vi bra mat.

Här är veckans matsedel:

Måndag: VodkaPasta (5 P/port, plus pasta)

Tisdag: Superenkel fisksoppa (2 P/port)

Onsdag: Paj med torkad skinka och zucchini (37 P för hela)

Torsdag: Kyckling med senap och bacon (fr 3 P/port, plus ris)

Fredag: Afrikansk gryta (3 P/port, plus ris)

Lördag: Enklaste Pizzarullen (46 P för hela)

Söndag: Pumparisotto med chili (15 P/port)

Är det höst och pumpasäsong så är det. Testa pumparisotton, den är så god! Funkar hyfsat i matlådan också. Nästan allt den här veckan passar faktiskt i matlådan, så gör lite extra och lägg i frysen.

Ska vi lyfta fram någon rätt lite extra så måste jag förstås slå ett slag för kycklingen och den afrikanska grytan som är svingoda, missa inte dem. Och pizzarullen såklart!! Vi gör den i en sk Omnia, som är en kanonuppfinning för oss i husbil, husvagn och båt, men den går såklart även att göra i vanlig ugn. Såååå gott!

Det är alltså en himla god vecka. Hoppas ni vågar testa någon av rätterna. Berätta gärna vad ni tycker och lägger ni upp en bild får ni gärna tagga @marlenerinda så jag ser 🙂

Ha en riktigt fin vecka!


Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

En känslosam bokhög

En känslosam bokhög

Kan en bokhög vara känslosam? Kanske… den kan iaf innehålla böcker med en massa känslor. Å det gör den här högen definitivt! En hög som jag gärna skulle glädja en god vän med och det tänker jag också göra 🙂

Det var så mycket skit runt mej att jag fick ett stort behov av mysläsning. Så efter Viveca Steens spänningsroman, plockade jag fram några feelgood. Vad jag inte hade klart för mej var att böckerna jag valde hade massor med känslor av alla de slag. Stora känslor som djupaste sorg, svartaste svek och den starka och viktiga kärleken.


Vi tar högen uppifrån som vanligt, även om jag tror att jag läste dem tvärtom 🙂

Outsäglig sorg och saknad – Emma Gustafsson

Hur överlever man att vara den enda kvar efter en olycka, när hela den övriga familjen omkommit? Janne tar sin tillflykt till en liten stuga i Närke för att få vara ifred med sina tankar och läka. Han är deckarförfattare och hoppas att det manus han börjat på kan bli en väg ut ur det mörker han har befunnit sig i så länge.

Fia behöver pengar och är nöjd med att hon lyckats få sin stuga uthyrd under hela sommarperioden. Hon och dottern Lo kommer bo i ladan på tomten intill och tänker ha så lite kontakt med sin hyresgäst som det bara är möjligt. Dottern har dock andra tankar, hon släntrar titt som tätt över till Janne och han trivs i hennes sällskap.

Det ena leder såklart till det andra och i slutet av sommaren har Fia och Janne hittat varandra. Men båda har sina bagage och det blir missförstånd på vägen. Såklart. För så ska feelgood vara!

Jag tycker väldigt mycket om den här boken, den har lixom allt. Vilket är rätt otroligt med tanke på att författaren är en debutant. Jag reagerar dock på en sak och det är att i ett i övrigt vackert språk har man vid ett par ställen, helt obefogat, lagt in en del grova ord (k*k, kn*lla) som inte passar in. Jag hoppas man ändrar detta i ett eventuellt nästa tryck, då skulle boken vara helt perfekt. Grova ord kan såklart användas, men de passar inte in här.


Franska Frestelser – Camilla Thelander Eng

Detta är fortsättningen på den otroligt härliga ”Croissanter och kuriosa” i den sk Grännasvinten. Den första delen handlade om Hanna som startade secondhand butik med café. Den här delen handlar om Joséphine som levererar bakverken till caféet.

Joséphine är fransyskan som hittade kärleken i Sverige, flyttade till Gränna och startade bageri. När upplevelsegården Lyckan erbjuder sin äppellund till Joséphine ser hon en möjlighet att starta cidertillverkning. Som barn hjälpte hon till på sina morföräldrars cidergård i Frankrike och hon har längtat efter att få utnyttja sina gamla kunskaper igen.

Hon kastar sig över äppelskörden, men i nästa stund ställer ett telefonsamtal livet på ända. Det förflutna gör sig påmint och en resa till hemlandet blir oundviklig – men vem ska ta hand om bageriet? Och hon har ju lovat sig själv att aldrig någonsin återvända till Bretagne…

Det är så fint, starkt och berörande. Karaktärerna från den första boken finns kvar även här, så man får lite mer även av deras historia. Författaren har dock lovat fler delar, så man kan väl anta att det blir en karaktär i taget. Jag ser redan fram emot nästa. Det är extra roligt när man känner igen miljöerna som beskrivs och jag kommer att leta efter både caféet och bageriet när jag är i Gränna nästa gång 🙂


De fenomenala fruntimren på Grand Hotel – Ruth Kvarnström – Jones

Vilken fantastisk bok!!!

I början av 1900-talet är Stockholm en stad i förändring. Medan rika drömmer om större bostäder med alla de nya faciliteter som pengar kan erbjuda, drömmer de fattiga om mat till familjen, en rimlig lön och färre råttor på gatorna. Ottilia från lilla Rättvik kommer för att arbeta på omtalade Grand Hotel som styrs med järnhand av den respekterade Wilhelmina Skogh. Tillsammans med ett gäng andra kvinnor får de kämpa mot orättvisor och hinder i en mansstyrd bransch.

Vi får följa med en handfull olika kvinnor in i deras privata liv och tankar, samtidigt som vi får följa hotellets historia och dagliga verksamhet. Det är välskrivet, ett vackert språk, härliga karaktärer och en spännande historia – som dessutom till stor del är sann.

Författaren har fått en unik inblick i Grand Hôtels historia, läst hotellets privata anteckningar genom åren och på så sätt kan bjuda på en spektakulär resa genom vår, Stockholms och hotellets kulturhistoria. Detta är den första delen i serien ”Stockholms pärlor” och jag ser verkligen fram emot mer!

Vilseledaren – Viveca Steen

Jag älskar Viveca Steens böcker! De är spännande, snabblästa och lagom tjocka. Precis som de två böckerna precis här ovanför, kan man ju dessutom känna igen sej i miljöerna. Sånt gillar jag!

Den här gången handlar det om ett gäng festglada studenter som tåget till Åre för att åka skidor. Sedan går allt snett och plötsligt är bara fem kvar i livet. Ungdomarna vet inte vad som hänt mer än att de alla var både fulla och påverkade av annat. Polisen står som frågetecken och kommer ingen vart alls.

Poliskollegorna Hanna och Daniel tar sig an fallet med blandade känslor. Daniel har separerat och lider av skuldkänslor gentemot sin dotter. Hanna är på lyxig weekend med sin nya dejt och slits mellan honom och känslorna för kollegan. Snaskigt så det smäller om det!

Detta är fjärde delen i serien Åremorden som utspelar sej i den jämtländska fjällvärlden. Ingen har väl egentligen sagt hur många det kommer att bli, men jag hoppas på några till. De första har dessutom filmats och kommer som serie på Netflix snart. Me like!


En riktigt härlig bokhög. Nu ska käre maken läsa ett par av dem, sen ska allihop skänkas bort. Jag sparar nästan aldrig böcker och läser aldrig om en bok. Det finns så mycket bra böcker och alldeles för lite tid, så det är bättre att ge bort dem tycker jag. Det är dessutom kul att glädja någon med en riktigt bra bok. Så det gör jag gärna!


Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

Ett minne dök upp

Ett minne dök upp

För 6 år sedan kom jag för sent till en lunch. Det gav mej en alldeles särskild bordskavaljer och blev en lite ovanlig tillställning 🙂

Jag hade precis kommit hem från Kroatien och hade häcken full. Jag kom med andan i halsen, alldeles för sent (pga trasslande pendeltåg) till lunchen på Operaterrassen och kände mej såååå dum. Jag avskyr att komma sent!

När man kommer sist och alla redan sitter till bords så tittar man sej runt för att leta reda på den sista lediga platsen. En man reser sej upp, drar ut stolen brevid sej och bjuder mej att sitta ner. Vi presenterar oss och han säger att han heter Nick och är CEO för Dom Perignon, jaha… här kommer jag stressad som en galning, på lätt dåligt humör och nu måste jag alltså vara extra trevlig hela lunchen eftersom jag har VD´n till bordet. Så typiskt!

Det tar max fem minuter innan alla runt bordet sitter med sina telefoner och lägger upp bilder på instagram. Jag törs inte riktigt eftersom jag har just Nick brevid mej, men så börjar han prata om fenomenet instagram och hur hans fru tjatat på honom att starta ett konto. Han inser ju själv att han som VD för ett så stort företag borde ha det och har inget alls emot det egentligen  – han har bara inte kommit till skott.

Jag tittar på honom och säger ”Lets do it!” Han tittar på mej och flinar och kastar sedan över sin telefon till mej ”Allright, lets do it!” Där sitter jag alltså med hans telefon och laddar ner instagram och startar hans konto medan han presenterar sej och dryckerna (anledningen till att han är i Sverige) för de inbjudna lunchgästerna dvs ett gäng journalister.

Resten av lunchen går åt till att lära honom att lägga upp bilder, hashtaggs och allt annat som hör till instagram. Vi är fullt upptagna, rätt snopna upptäcker vi att vi är ensamma kvar vid bordet. Jag kom sist och går också sist.

Detta är alltså sex år sedan och jag vet inte hur det gått med hans konto. Sist jag tittade, det var kanske något år efter – så hade han fortfarande bara en bild men en massa följare. Å jag har en stående inbjudan till Dom Perignon i Frankrike, som tack för hjälpen. Får väl se om jag utnyttjar den någon gång.

Det där är rätt typiskt mej att hamna i en situation som sedan blir något helt annat än det som planerats från början. Den här gången blev det ju rätt kul ändå och kanske något att sätta på CV´n – instagramkurs med VD´n på Dom Perignon 🙂


Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

Är det jag som är för pryd kanske?

Är det jag som är för pryd kanske?

Jag läser ju väldigt mycket och tycker det har hänt något med språket i böckerna. I lördags var jag på en 4 timmar lång standup och upptäckte att språket även där har blivit grövre. Jag tycker inte om det!

Jag tycker om svenska språket, även om det kanske kan vara lite fattigt ibland. Men där finns trots allt ganska många synonymer till nästan alla ord och uttryck. Jag varken tittar på porr eller läser erotiska böcker, men kommer ändå inte undan de grova uttrycken längre. K*k, Kn*lla och f*tta blir allt vanligare och jag tycker det förstör en i övrigt fin text.

Jag har precis läst en väldigt fin bok med berörande och stark handling. Språket hela boken igenom var jättefint, förutom vid ett par-tre olika tillfällen där de, i mina ögon, grova könsorden kom in helt i onödan. För mej förstörde det en stor del av läsupplevelsen. De kan såklart passa in om språket rak igenom är grovt, men inte i en text som i övrigt är ”mjuk” och välformulerad. Man kan använda så många andra ord som passar in bättre och det tycker jag att den som granskar bokmanus borde anmärka på. Det kanske de gör, men författaren vill ha orden kvar. Vad vet jag?

I lördags var jag som sagt på standup, där 17 komiker pratade efter varandra. Jättekul såklart, men könsorden och sexskämten blev rätt tjatiga till slut. Och det jag var lite förvånad över, var att det var kvinnliga komiker som använde dem mest. Jag kanske är gammaldags, men tyckte det var lite konstigt faktiskt. Man kan absolut skämta om sex och kön, men utan att vara jättegrov i munnen – det gjorde både David Sundin och Nisse Hallberg. Å det är faktiskt dem jag kommer ihåg bäst av alla 17 nummer.

Frågan är nu: Är jag för pryd? Är det bara jag som känner att orden blir allt grövre? Och att de används i onödan? Att de som använder orden idag, låter som de generade 12-åringar som försökte spela tuffa på typ 80-talet? Håller vi på att tappa språket?

Vad säger ni andra som läser mycket? Och vad säger ni författare?


Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

Matsedel v 43

Matsedel v 43

Vi har passerat mitten av oktober och haft frost flera gånger. Alldeles för tidigt för min smak. Promenaderna ute går snabbare, det är kallt och blir mörkt tidigare. Just nu sitter jag helst inne och kurar med tända ljus och en bok. Blir inte så många steg av det…

Som tur är, så är jag lyckliga ägare av ett löpband – där blir promenaderna desto fler nu. Stegen kanske inte blir riktigt lika många, men det blir iaf lite fler än om jag inte haft bandet. En bra lösning för mej!

Å det är ju det som är grejen med det mesta; att se lösningar istället för hinder. Det mesta går ju faktiskt att hitta en lösning på om man bara lyfter blicken lite och även är villig att röra sej på lite okänd mark. Att bara säga ”nej, det går inte” är inte min grej!

Arbetet med hälsan upphör aldrig!

Här är veckans matsedel:

(Siffrorna är för Viktväktare)

Måndag: Pasta med persilja och vitlök (8 P/port)

Tisdag: Lax- och spenatsås (3 P/port, plus pasta)

Onsdag: Spagetti och kasslersås (5 P/port, plus pasta)

Torsdag: Kyckling med färskoströra (5 P/port)

Fredag: Tacogratäng (58 P för hela)

Lördag: Kryddig lövbiffsgryta (6 P/port, plus ris)

Söndag: Pad Thai med räkor (7 P/port)

Höstbonus: Äppelkaka (8 P för hela)

Lax- och spenatsåsen, kasslersåsen och lövbiffsgrytan är bra till matlådan, så gör lite extra. Tacogratängen är superenkel och snuskigt god! Äppelkakan måste ni bara testa! Gillar ni att baka? HÄR finns massor med förslag till ”lättare” bak 🙂

Nu är det bara en vecka kvar av oktober och två månader kvar av året. Inte min favorittid direkt, men men… bara att kämpa på. Gör en riktigt bra vecka, det ska jag försöka göra!


Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

Nu är det officiellt!

Nu är det officiellt!

Redan i våras fick vi ett nytt uppdrag, men det har varit lite hemligt sedan dess. Nu är det officiellt, vi är nya skribenter på tidningen Allt om Husvagn & Camping 🙂

Jag var på ett event i våras när jag av en händelse fick kontakt med redaktören på campingtidningen ”allt om Husbil & Camping” som också var där. Fräck som jag är så frågar jag om han inte behöver hjälp med lite texter. Så som jag kan göra när jag träffar någon inom områden jag är intresserad av och kan hyfsat. Oftast får jag en road blick och svaret kanske… men den här gången blev det direkt ett ja! Hans skribenter sedan länge hade precis lämnat sitt uppdrag och han behövde nya.

Efter några samtal under våren och en träff där vi går igenom allt, skriver vi avtal och sen börjar vi samla material. Han hade texter klara till nummer 9 i september, sen är det vår tur. Från och med nummer 10 och oktober är det vi som ska göra jobbet. Vi är de nya skribenter för Camping- och Ställplatskollen. Vi har därmed uppdraget klart för oss, vi ska besöka en jäkla massa campingar och ställplatser!

Och det har vi gjort. Jag vet inte hur många ställen vi besökt, men det är många. Varje månad ska vi ha med två texter och tillhörande bilder. Nu kanske ni fattar varför vi var så frustrerade över sommarens väder? Man kan inte ta bilder som passar i en tidning om det bara är regn och tråkväder. Men lite fick vi alltså ändå ihop och några texter är redan fixade och skickade.

Igår kom första numret (iaf till prenumeranterna) där vi är med . Så spännande att se hur det ser ut i tryck. Alla tidningar gör olika och första gången på ett nytt ställe är lite speciellt faktiskt. Nu vet vi 🙂

Så nu är det bara att fortsätta. Vi har skickat ytterligare fem texter, de senaste så sent som igår. Så kommer de vartefter varje månad. De som hade uppdraget förut höll på i över 20 år, vi får väl se om vi får vara kvar så länge…

Skönt ändå att ha ett stadigt uppdrag, marknaden för frilansjournalister är inte strålande. Man jagar sej blå efter jobb och det man får är dåligt betalt. Vi har haft tur som fått ett stadigt uppdrag, som vi dessutom kan göra tillsammans. Även om det står att texterna är mina och bilderna är Martins, så gör vi ju jobbet tillsammans och bidrar med allt båda två.

Det brukar gå till så att vi går runt tillsammans på campingen eller ställplatsen. Första varvet är oftast med filmkameran, för vi gör ju filmer av alla platser också. Då tar jag oftast bilder med min mobil för att ha till filmen och instagram (@jikitaspåäventyr). Sen springer Martin iväg själv med kameran, ibland med särskilda önskemål från mej. Ibland följer jag faktiskt med honom också.

Medan han redigerar bilderna skriver jag texten. När jag skrivit klart läser han, ändrar och kompletterar. Sen finputsar jag texten, kollar upprepningar och annat som blir fult i en text. När jag är helt färdig läser han igenom igen. Sen sätter vi oss tillsammans och tittar igenom alla bilder, väljer 4-5 bilder till varje text och skriver bildtexter. Efter det skickar jag texterna och han skickar bilderna, så de når redaktören samtidigt. Sen får Martin äran att skriva fakturan, som jag skickar.

Många frågar hur vi kan både jobba och bo tillsammans. Att umgås dygnet runt är tydligen svårt för många. För oss är det inget konstigt alls, vi har ju haft det så sedan starten för 15 år sedan. Vi träffades ju på jobbet lixom. Å vi älskar det!

När vi får vara ute med husbilen och bo på våra typ 7 kvadrat trivs vi som bäst. Det är så vi vill ha det och det som vi jobbar för. Nu ska vi bara hitta drömbilen för att leva vårt drömliv. Och fortsätta skriva såklart. Nu har bi världens roligaste uppdrag 🙂


Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

Värsta veckan på länge

Värsta veckan på länge

Förra veckan var fullständigt avskyvärd. Redan förra söndagen var lördag kl 16 mitt enda mål. När den tiden väl kom var jag helt slut. Veckan var äntligen över och blev mycket värre än befarat.

Jag kan inte berätta allt, det är för känsligt och privat – men allt började redan på måndagen. Jag var tvungen att vara med på något som ingen önskar vara med om och detta fortsatte på torsdagen. Det är den enda jag kan säga om det.

På fredagen var jag alltså redan helt slut och hade tänkt försöka komma ikapp lite både hemma och med jobb – det sket sej totalt. När jag vaknade på fredagmorgonen var det till nyheten att en väns bostad blivit beskjuten. Dessa bor dessutom väldigt nära mina föräldrar. Detta vaknar jag till och då ska Martin dra iväg på tjänsteresa över helgen. Dålig tajming. Han åker iväg och jag följer nyhetssändningarna.

Det första som kommer ut är att två personer är döda, jag blir alldeles kall och befarar det värsta såklart. I huset bor min vän med sambo och tre barn, men även en fosterdotter. Hela förmiddagen passerar, sedan kommer uppgifterna att min vän var bortrest och att de döda är en 20-åring och en 60-åring. Fruktansvärda besked, men barnen har iaf sina föräldrar kvar i livet. Det är det enda jag kan tänka just nu. Tre små barn har sina föräldrar kvar.

Martin är alltså bortrest och jag är som bedövad hela dagen. Samtidigt ska jag förbereda för loppis på lördagen. Hur mycket tror ni att jag vill vara med på den? Men jag måste, det är ett steg närmare vår dröm. Vi säljer av allt vi kan, för att vi ska kunna sälja huset och få vårt drömliv på heltid i husbilen. Så jag packar bilen och förbereder mej så gott jag kan. Äldste sonen har lovat att hjälpa mej eftersom Martin är borta över helgen.

Konstigt nog sover jag hyfsat bra natten mellan fredag och lördag och är faktiskt i ganska ok skick när det är dax att åka till loppisen. Sonen hjälper mej, det hade inte gått utan honom. Dagen går långsamt, det är väldigt lite folk där vi står. Men så någon timma innan det är slut är det som en propp lossnar och grejerna flyger iväg ganska bra ändå. När loppisen stänger går jag därifrån med några fler hundralappar i fickan än jag kom med och drygt en flyttkartong mindre. När jag ställer tillbaka grejerna i förrådet syns det betydlig skillnad helt plötsligt.

Nu är det bara 7 flyttkartonger kvar, för något år sedan var det nästan 20. Nu kan vi fortsätta rensa ur våra egna grejer igen. Sedan Martins mamma dog är det mest hennes grejer vi sålt iväg, men nu kan vi ta tag i vårt igen. Vi resande ur det mesta under pandemin, men en del finns det såklart kvar.

Jag var helt slut på lördagkvällen. Nu började kroppen reagera på allt som hänt. Så på natten var värken brutal. Jag tog värktabletter innan jag somnade och sen vaknade jag och fick fylla på. På söndagen var jag jättetrött och hade ont. Även då vaknade jag av ännu fler obehagliga nyheter. Den här gången har det brunnit i närheten, en jättestor och anlagd brand. Som har med fredagens skjutning att göra. Nu vill jag verkligen flytta!

Jag är så färdig med Stockholm och vill bara härifrån. Visst är det skit i andra städer också, men vi vill ju inte bo på en och samma plats ändå. Det är några saker som måste fixas innan vi kan dra, men de kanske går att lösa. Så här kan vi inte ha det!

Jag visste att det skulle bli en riktigt pissig vecka, men att den skulle bli så dålig är det nog tur att jag inte visste i förväg. Hur förbereder man sej för att vänner ska bli beskjutna?


Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

Matsedel v 42

Matsedel v 42

Tyckte det var söndag nyss! Dagarna och veckorna går så otroligt snabbt. Det passar mej perfekt! Jag vill gärna ha ett nytt år och vår igen. Jag är rätt trött på 2023 nu, även om detta år varit bättre än det förra.

Senaste veckorna har gått i ett! Det har varit premiärer och shower om vartannat, sånt som vi tycker är roligt – men det skulle ju inte skada om de spreds ut under året istället för att klumpas ihop i sep/okt och jan/feb. Så man får glädje året om lixom 🙂

Vi har fortfarande inte redigerat alla filmer från sommaren och vi har mängder med recept att testa och skriva. Den helgen är jag ensam, Martin är iväg med jobbet, nu skulle jag passa på att städa och jobba ikapp – lite har jag gjort, men långt ifrån allt jag borde. I fredags tog jag tag i all tvätt och igår stod jag på loppis, sen orkade jag ingenting mer. Idag ska jag försöka vara lite mer effektiv, men hur mycket jag än gör så finns det alltid massor kvar. Känner ni igen det?

Ni som hänger med på instagram @marlenerinda brukar få en liten tjuvkik på experimenten som kommer ut ur vårt kök. Jag skriver recepten så fort jag kan och sedan kommer de på Du i Fokus vart efter. Å så småningom hamnar de i en veckomatsedel. Nu har det blivit lite fart i experimentköket igen, så det är lite spännande grejer på väg ut.

Just den här veckan är det inga nya recept som finns med, men det kommer!

Här är veckans matsedel:

(Siffrorna är för Viktväktare)

Måndag: Vitkålsfräs (fr 1 P/port

Tisdag: Pasta med vit tonfisksås (4 P/port, plus pasta)

Onsdag: Kassler & ananas i ugn (5 P/port, plus ris)

Torsdag: Kyckling med mangocurrysås (3 P/port, plus ris)

Fredag: Purjo- och lövbiffsgryta (5 P/port för hela grytan, plus ris)

Lördag: Domoda – jordnötsgryta (69 P för hela grytan, plus ris)

Söndag: Knäckepizza blanco och pizzasallad (18 P, plus sallad)

Den här veckan passar tonfisken, kasslern, kycklingen och grytorna som matlådan dagen efter, eller som matlåda i frysen, så passa på att göra lite extra. Vi är bara två personer i hushållet och lagar alltid till minst fyra så har vi till matlådor. Då behöver man inte stå och klia sej i skallen en kvart före lunch, det är bara att ta fram en låda och tina upp.

HÄR finns bra matlådemat om ni vill ha tips 🙂

Domodan är magiskt god, en av mina favoriträtter och tar mej ”hem” till Gambia… så den måste ni testa! Vi gör den oftast på kyckling, men den funkar med räkor och kött också. Knäckepizza är förvånansvärt gott, testa och ni törs 🙂

Hoppas ni får en fin vecka.


Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

Ställplatser och campingar på Öland

Ställplatser och campingar på Öland

Vi älskar ju Öland, det är där jag har tillbringat nästan hel min barndom och har halva mitt hjärta (andra halvan är i Gambia). Nu när vi har husbil har vi kunnat se mer av ön och testat flera olika platser att sova på. Här nedan har jag sammanställt alla platser vi hittills testat, från norr till söder.

Vi har hus i Löttorp på norra Öland, så dit återkommer vi såklart titt som tätt. Det är rätt bekvämt att stå på garageuppfarten och har tillgång till toa, dusch, el och kök.

Men vi har såklart några favoritplatser också, som är mer anpassade för husbilar. Eftersom vi är mest på norra delen börjar vi där och fortsätter neråt, till varje plats finns några bilder och en film.

Öland har ett fast pris för sina ställplatser, 220 kr per natt och 50 kr extra om man vill ha el (2023). Campingarna och Arontorp går att boka, de övriga ställplatserna går inte att boka.

Byxelkrok Gästhamn

En stor favorit! Hit återkommer vi nästan varje gång vi är på Öland.

Nästan längst upp på norra Öland ligger denna lilla pärla. Här finns ett tiotal platser, alla med el och en fantastiskt utsikt över båtarna i hamnen och Blå Jungfrun. Det är nära både till de mysiga sjöbodarna där det finns flera bra restauranger och till Ica. Å det är här man får de vackraste solnedgångarna, kväll efter kväll.

Har man cykel är det enkelt att ta en utflykt till fyren Långe Erik och Neptuniåkrar. Men man kan också ta härliga promenader längst kusten och ta båten till Blå Jungfrun eller Oskarshamn.

Att sitta längst ut på piren och se solen gå ner är oslagbart. Eller att gå runt bland sjöbodarna en varm sommarkväll. Då känner det inte ens som man är i Sverige. Jag älskar den här delen av Öland!


Böda Sand (Böda Camping)

Detta är den enormt stora campingen som, enligt många, har Ölands vackraste strand och som kanske är Sveriges mest kända camping pga tv-serien. Men där är inte alls som man ser på tv, långt ifrån faktiskt.

Böda Sand har 1350 platser och när vi var där i juli -21, som helt nya husbilsägare, var det helt fullt. Visst är det stort och mycket folk, men inte värre än en vanligt semesterort i högsäsong. Mindre rörigt än tex Smögen där vi var i somras. Böda är som ett land i landet, lite som Vatikanen i Rom – med eget ICA, bageri, butiker, skönhetssalong och flera restauranger. Här finns allt!

Många klagar på priset som sommartid kan ligga rätt högt och visst kan det kännas dyrt – iaf om man som vi, bara är två. Men jag kan ändå förstå att barnfamiljer åker dit, särskilt om det är många barn, för det är ändå rätt mycket man får för pengarna. Stranden är fantastisk och hela familjens olika behov kan tillgodoses på ett och samma ställe.

Det var både kul och intressant att vara där en natt och vi kommer ju tillbaka eftersom det är här vi ska ha vår nästa husbilsträff. Ni kan läsa mer om den HÄR! Men vi kommer nog att välja en lugnare period än högsommaren, även om det faktiskt var knäpptyst kl 23, vilket jag absolut inte trodde.


Sandbybadets Camping

Till Sandby Sand åkte vi och badade om kvällarna när jag var liten. Att jag en dag skulle bo på campingen kunde jag inte ens drömma om, men det gjorde vi över midsommar 2023. Detta är på samma sida som Böda, men 2-3 kilometer söderut. Stranden är alltså precis lika fin som den på Böda, men här är liiite billigare att bo.

Campingen har ett hundratal platser, är rätt liten och mysig, vi trivdes jättebra. Vi bodde längst ner och längst bort på den vänstra delen, under några stora träd. Dessa visade sej innehålla tusentals med ollonborrar, som började svärma i skymningen. Rätt äckligt. Så be om plats utan de stora träden 😛

Från campingen är det kanske 200 meter till den flera mil långa och kritvita stranden. Här finns inte längre någon butik, men det är bara 3-4 km till Löttorp där allt finns. Enkelt att cykla eftersom Öland är helt platt, men vi gick faktiskt dit.


Sandviks hamn

Precis nedanför Sandviks vackra kvarn ligger en liten ställplats med vatten på två sidor. Här finns kanske 10 platser med utsikt över hamnen och granne med ett par restauranger. Det finns även några platser till bakom en av restaurangerna, med en liten mur mellan bilarna och vattnet.

Kvarnen i Sandvik är värt en utflykt bara den, den är så fin och där finns goda kroppkakor. Trots alla mina år på Öland, så hade jag ingen aning om att där fanns en ställplats. Men när vi fick veta det, så ville vi såklart testa den.

Här står man väldigt fint och särskilt om man lyckas knipa platserna längst ut. Hit kommer vi garanterat tillbaka! För mej är detta en av få platser på ”rätt”sida, dvs västra sidan på Öland. Där man får de fina solnedgångarna.


Kårehamn

Rätt öster ut från Borgholm sett hittar vi denna härliga ställplats. Så många har pratat om den och min kusin bor faktiskt bara några hundra meter bort, ändå har vi inte varit här förut. Här står man bokstavligt talat ute på piren, om man vill och det ville vi. Men man kan även stå strax brevid, på gräset i närheten av den lilla stranden. Oavsett så står man väldigt fint och alldeles ostört.

Det finns rätt många platser, men det känns inte så eftersom några är i klungor och andra lite utspridda. Men det märks om man vill använda på toan eller duscha, för där är det nästan alltid kö.

Här finns en fiskrestaurang som har gott rykte, vi har dock inte provat. Även detta är på östra sidan av ön, men nu är det inte längre en oändligt lång och drömmig sandstrand, även om den är fin.


Arontorp

Hit återkommer vi också ofta, bland annat för att det ligger så bra när man ska vara i Kalmar tidigt. Det tar typ 20 minuter från ställplatsen på Öland till ställplatsen på Ölandskajen i Kalmar, där vi brukar stå när vi ska på Krusenstiernska Teatern. Här på Arontorp finns dessutom Ölands godaste kroppkakor, enligt oss.

Arontorps ställplats kom tvåa i tävlingen Årets Ställplats 2023 och är nästan ny, bara två somrar gammal faktiskt. Allt är nytt, rent och fräscht och utvecklas fortfarande. Nyligen fick man en utedisk och inne i restaurangen har man startat med frukostbuffé. Ägarna är supertrevliga och väldigt tillmötesgående.

Här finns nästan 50 platser och man kan även boka plats (även om det sällan är helt fullt) – sånt gillar vi!

Grönhögen

Vi har nästan alltid otur med vädret när vi är på södra Öland, antingen regnar det eller blåser storm. Vi har tänkt besöka Grönhögens ställplats flera gånger och bodde här en gång för ett par år sedan en kort natt just under en storm. Vi hann inte se något då pga ovädret, men i somras var vi tillbaka och upptäckte en jättefin och välordnad ställplats.

Här finns kanske 25 platser, de främsta med nosen mot havet även om det är en liten bit dit. Här finns allt man behöver inklusive mysiga promenadstråk, ett kalkstensbrott där man kan bada och ICA-butik.

Ungefär 15-20 minuter bort ligger södra udden med fågelstationen och fyren Långe Jan. Grönhögen är alltså ett himla bra ställe att bo på när man vill upptäcka södra Öland. Har man cykel så är det faktiskt perfekt!



Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

En riktigt spännande bokhög!

En riktigt spännande bokhög!

Som ni vet så gillar jag en blandning av mys, spännande och biografi – den här högen har nästan allt det. Här finns en himla mysig bok om ett litet café, en ruskig födelsedag, en skriven fortsättning på en lång filmserie och kanske inte en biografi – men iaf en personlig historia.

Jag gillar annorlunda böcker, de ska lixom vara lite mer än bara en läsupplevelse. De får gärna ge något att fundera på både under läsningen och efter och så kan man nog säga att alla de här böckerna är.

Jonas Gardell har många bollar i luften just nu med både stort firande av sin egen 60-årsdag, show på Intiman och en ny bok. Både showen och boken ger mer att fundera på kan man lugnt säga. I högen finns också fortsättningen på filmerna om Johan Falk. Det är 20 långfilmer och den senaste slutade med att han dog. Eller…? Det enda man egentligen vet är att man bara hittade två av hans fingrar, inget mer. I den här boken, som ska bli en serie med tre böcker, får vi vet vad som hände sen.

Jag berättar mer här nedan, vi börjar väl uppifrån som vanligt:

Fjollornas Fest – Jonas Gardell

Tänk er en saga, fast för vuxna, ungefär så är den här boken skriven. Tonen är som om Gardell berättar sagan, mer i talad ton än i skriven, om ni fattar hur jag menar.

Allt utspelar sej egentligen bara under en enda kväll och i ett litet enskilt sällskap i en soffgrupp på en fest. Det är natten, den 29 juli 1971, då Club Etoile flyttade till Piperska muren och ställde till med en fest som kom att kallas ”Sveriges största fjollparty”.

Kajsa, Bettan, Rosa, Nana, Jeanette, Frances och de andra fjollorna – de som i vanliga fall heter något helt annat i sina pass och som föraktas till och med av andra homosexuella. För en enda natt äger de världen. De berättar minnen och om sina liv, berättelser som inte ofta berättas och om en värld vi utanför inte vet så mycket om.

I en parallell handling får vi lära känna en liten pojke och hans jakt på att hitta sej själv. Han vet att han är annorlunda, men fattar inte riktigt hur eller varför. Han blir inte skrämd av mammas varning om fula gubbar, utan istället lockad.

Detta är smärtsam och mörkt, men ändå kärleksfullt och varmt. Jag kan tänka mej att detta är en av de böcker som man kanske hellre ska lyssna på och höra Gardell berätta. Så blir det lixom rätt på alla håll, med tanke på tonen han har när han skriver.


Hannas kaffestuga – Kristina Ahlström

Detta är en fristående fortsättning på ”Hannas sweet deli”, som jag inte har läst och det gjorde inte så mycket heller. Det enda som jag har lite svårt att fatta är relationen mellan huvudpersonen Hanna och Erik. Men som det verkar så har de varit gifta, kanske i den förra boken? Sen sökte han lyckan på annat håll, de skilde sej men återförenades senare. De lever dock som särbos i den här boken.

Hanna har en vision om ett café i skärgården och när hon får som farmor Majas receptsamling är saken klar. Henne café ska bli verklighet och ett gäng äldre damer ska baka och föra Majas receptskatt vidare. Alla i familjen är dock inte lika entusiastiska. Erik tycker det stjäl tid från deras återvunna kärlek och sonen Carl vill hellre att hon fortsätter satsa på Hannas Sweet deli. Hur mycket hon än älskar sin stora familj vägrar hon släppa sin idé.

Detta är en fin berättelse om att våga, att lyssna inåt och kasta sej ut. Det handlar också om psykisk ohälsa, generationsklyftor och tradition. Dessutom finns det ett helt gäng härliga recept i slutet av boken. En mysig bok helt enkelt!


Födelsedagen – Sofie Sarenbrant och Carina Bergfeldt

Sofie Sarenbrant skriver galet bra böcker och Carina Bergfeldt gör himla bra reportage (och skriver bra). Tillsammans har de skapat årets kanske bästa spänningsroman. Jag var fast efter en mening, typ.

Hela handlingen utspelar sej under ett dygn och man får höra de olika inblandade personernas egen berättelse timme efter timme. All handlar om Samuel som försvinner på sin 7-årsdag. Pappa, mamma och bonusmamma kliver in i hans rum för att sjunga för honom, men sängen är tom och pojken är försvunnen.

Stämningen mellan exfrun, pappan och bonusmamman eskalerar. Alla tre har något att vinna på att röja sjuåriga Samuel ur vägen. Och det visar sig snabbt att deras historier inte går ihop. Det är spännande, intressant och otroligt smart skrivet. Författarna rör sej i världar de känner väl till och som läsare är det roligt att få en inblick i deras lite annorlunda miljöer.

Jag knäckte ganska snabbt vem som var boven, men inte riktigt hur eller varför. Upplösningen blir otroligt obehaglig och man får lite att tänka på. Finns det såna här människor lösa på våra gator?

”Födelsedagen” är första delen i serien, jag tror att de sa att det skulle bli tre böcker. Alldeles lagom tycker jag och ser fram emot nästa!


Johan Falk ”Slutet var bara början” – Anderson Nilsson

Alla vet väl vem Johan Falk är? Jag har sett någon av de 20 filmerna, men långt i från alla, ändå tycker jag att jag känner honom rätt bra.

För tillfället blir det inte fler filmer, däremot har man påbörjat en bokserie om fortsättningen – sen kanske det blir fler filmer, men just den här storyn är för komplicerad för att filma. Ni fattar när ni läser 🙂

Filmerna slutade med att Johan Falk dog, eller man hittade iaf bara två av hans fingrar – resten var borta. Boken börjar nio år senare, när en bil kör mot ett regnigt Göteborg med en orolig man bakom ratten. På mannens högra handen saknas två fingrar.

Han borde egentligen fortsätta att hålla sej borta, men skuggor från det förflutna har vaknat till liv och en gåtfull ny fiende hotar att krossa honom, hans familj och allt han tror på. Det har till sist blivit dags att ställa allt till rätta.

Jag har som sagt inte sett de senaste filmerna och har ingen koll på karaktärer eller namn, men det gör inget. Jag kastas in i boken direkt och fattar allt på en gång, men det känns som man läser en film. Det är svårt att förklara och kanske är jag färgad av att det är filmer som föregått boken? Men det är ingen negativ känsla, tvärtom. Jag fattar också att man valt att skriva fortsättningen, detta går inte att filma. det är alldeles för stort och komplicerat.

Och det är så bra! En otroligt komplicerad historia rullas upp, det är minnen, gamla oförrätter, kärlek, svek, vänskap – ja allt! Lite överdrivet, men kanske inte. Och en jäkla massa död och explosioner, precis om i filmerna. En film i bokform alltså. Gillar ni filmerna är detta ett måste!


Lite av varje den här gången alltså, alla är läsvärda. Gardell är kanske lite knepig, men otroligt intressant och kanske den viktigaste i den här högen. Födelsedagen är dock favoriten, jag vill ha fortsättningen nu! Medan jag väntar plöjer jag vidare i min aldrig sinande bokhög 🙂



Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

Matsedel v 41 – Grytor & Gratänger

Matsedel v 41 – Grytor & Gratänger

Oktober är här och det är bara 11 veckor kvar av 2023. Hur har det gått med vikten i år? Är ni där ni planerat att vara? Om inte, så finns det fortfarande tid att komma en bit på vägen. På 11 veckor kan man göra rätt mycket faktiskt, allt mellan 2 och 5 kg är rimligt.

Jag tycker inte om hösten. Rättare sagt: min kropp tycker inte om hösten. Jag har fibromyalgi som innebär att jag har kronisk värk och den bli värre av kyla och väderomslag. Perioden from nu, fram till mars ungefär, är en stor utmaning. Det är därför vi planerar att bo i husbilen och fly till solen över vintern.

Hösten är alltså extra jobbig för mej, vi har också haft en psykiskt påfrestande period som gör allt ännu värre. Senaste året har jag gjort massor med undersökningar och man har kommit fram till att jag är rejält stressad, så där så att kroppen inte ens fattar att jag försöker vila. Jag försöker verkligen ta hand om mej, men som bekant så hänger ju inte allt på en själv. Vikten har ökat pga stressen och jag har just nu ca 5 kilo som MÅSTE bort, för min hälsas skull.

Jag har tagit tag i sömnen till att börja med, den är väldigt viktig för mej och har varit dålig under en lång tid. Vila och återhämtning är så otroligt mycket viktigare än många tror och för mej är den livsviktig. Åsså maten förstås. Vi äter bra, kroppen har bara inte riktigt fattat det än. Däremot har vi slarvat med promenaderna, de som gör att min kropp slappnar av. Dem måste vi bli bättre på.

Grytor och gratänger är enkelt och ger goda matlådor, så det är mycket sånt just nu 🙂

Här är veckans matsedel:

(Siffrorna är för Viktväktare)

Måndag: Pasta med krämig champinjon- och spenatsås (3 P/Port, plus pasta)

Tisdag: Potatis- och tonfiskgratäng (20 P för hela gratängen)

Onsdag: Ugnspannkaka med skinka (31 P för hela formen)

Torsdag: Mexikansk kycklinggratäng (17 P för hela gratängen)

Fredag: Räkor med spenat och pasta (4 P/port, plus pasta)

Lördag: Köttgryta (4 P/port, plus ris)

Söndag: (Veg) Kålpudding (3 P/port, plus ev potatis)

Köttgrytan tillhör mina favoriträtter, räkorna är kanongoda och kålpuddingen funkar förstås att göra med vanlig köttfärs också. Och vem gillar inte ugnspannkaka!!! Den här veckan funkar allt utom tonfisken i matlådan, så passa på att fylla frysen.

Nu kör vi! Är ni med? Häng med på instagram @marlenerinda och se hur jag lever i min vardag som långvarig Guldmedlem hos Viktväktarna 🙂


Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

I bokhimlen på Bokmässan

I bokhimlen på Bokmässan

Vi packade bokhyllan i husbilen full inför Bokmässan. Jag hann knappt läsa en rad… det var så fullt upp hela veckan att vi stupade i säng om kvällarna. Under dagarna träffade vi mängder med gamla och nya bekanta och gick nästan 20 000 steg per dag 😛

På torsdagen körde allt igång med stor invigning från Stadens Scen. Årets tema var judendomen och polispådraget stort. Dessutom skulle prins Carl-Philip inviga barnens del, någon halvtimma senare, så det var bevakning överallt. Utom på oss journalister dårå… som jag skrev i en tidigare text.

Vi var på den första invigningen, men inte den andra med prinsen eftersom vi inte skriver för barn, men vi såg honom flera gånger ändå i vimlet. Han är en rätt trevlig prick, jag har träffat honom förr på olika event. Dessutom en suverän formgivare som designar riktigt fina grejer.

Alla dagar såg efter detta rätt lika ut. Vi kom tidigt på morgonen, började i pressrummet med en kaffe och ett försök att göra nåt slags schema över dagen. Med 27 scener och över 3500 programpunkter var det helt omöjligt att ens försöka vara med på allt som lät intressant, det blev en väldigt grov sållning.

Vi sprang mellan de olika scenerna och försökte på vägen säga hej till gamla bekanta och hälsa på nya. Första dagen gick mest åt till att lära oss att hitta, det är så enormt stort och lokalerna är helt nya för oss. På fredagen däremot hade vi fått lite koll på läget, men då var det även mer folk. Nu började montrarna fyllas av välkända författare och våra kameror fick jobba rätt hårt.

Vi träffade bland annat härliga Sammy som skriver serien om Ghettokungen. Jag läste första delen i en solsäng på Gran Canaria, när vi rymde från kylan i Sverige i januari -22. Jag la som vanligt in en bild på instagram och taggade både författaren och förlaget, som jag alltid gör. En liten stund senare hörde Sammy av sej, då visar det sej att han bor på Gran Canaria. Det var ju såklart ett roligt sammanträffande och vi började prata. I våras var det därför extra roligt att få ses för allra första gången, efter drygt ett års kontakt, och vara med när han vann pris som årets deckare på Storytel Award. På mässan sågs vi för andra gången, men det känns som vi känt varandra länge nu. Läs hans böcker om ni inte redan gjort det!

Vi träffade många under dagarna bla Jessica Frej, Emma Hamberg och Dogge såklart – men höjdpunkten var nog ändå att få höra Jenny Colgan berätta om sitt liv och sina böcker. Böckerna som utspelar sej i Skottland är så otroligt härliga och hon är ett riktigt energiknippe.

Jag vet att det fanns många fler bekanta på plats, några såg vi från rulltrappan men kunde sedan inte hitta igen i trängseln. Men några som jag följer på sociala medier träffade jag och ännu fler som följer mej/oss. Det är så himla roligt när ni kommer fram och säger hej, så gör det!

När man går där så undrar man, iaf gör jag det, hur många olika titlar som faktiskt finns att köpa på Bokmässan. Det är så enormt mycket böcker! Hur mycket får förlagen ta med hem igen? Och hur mycket stjäls? Böckerna ligger ju rätt obevakade, så det måste vara ganska enkelt att låta en bok glida ner i en väska. Svinnet måste vara rätt stort, även om man hoppas att folk är ärliga såklart.

Vad är då mitt samlade intryck av min allra första Bokmässa? Jo, att den är enorm! Om vi börjar i pressrummet, så är de rätt lika – förutom att personalen i pressrummet på Älvsjömässan har mer koll på vilka som befinner sej där och där finns skåp så man kan hänga av sej ytterkläder och låsa in väskor. I Göteborg satt det många som inte hörde hemma där och en äldre man, kanske bostadslös, satt och sov där. Många av oss har rätt dyr utrustning, då vill man kunna låsa in den när man går ner på golvet. Nu fick vi ha allt i tunga ryggsäckar istället.

Sen var det det där med säkerheten. Jag tycker det är suveränt att kolla dem som går in, men då ska alla kollas! Vi som bevakar evenemanget ska iaf kollas en gång per dag, typ varje morgon. Nu viftades vi förbi alla köer, medan besökarnas väskor gicks igenom mer noggrant.

Sen var det det där med alla programpunkter. Vi som ska försöka bevaka höjdpunkterna vill gärna inte ha fler stora grejer samtidigt. Man kan inte lägga intressanta prisutdelningar från en scen samtidigt som stora intressanta författare ska prata på en annan. Särskilt inte som man måste vara på plats långt i förväg för att få en bra fotoplats. Jag fattar ju att det är svårt att planera, men jag kan väl få önska 🙂

Ska jag tipsa om något för er som är nybörjare nästa år, så ska det väl vara att ta med en tom vattenflaska och fylla den på plats. Man behöver dricka! Ta även med en lättare lunch, här inne fanns wraps, färdiga sallader i såna där papperslådor och nån slags flatbreadvariant. Man blir rätt trött på dessa efter bara någon dag och det är rätt dyrt. Visst kan man äta den berömda räkmackan på hotellet, men kanske inte varje dag 😛

Man blir lite köpgalen, erbjudandena är många – men ha koll på priset! Det finns bra erbjudanden på nätet också, men där kan man såklart oftast inte få böckerna signerade. Har man spenderbrallorna på sej, så ska man ta någon bra att bära i. Böcker är tunga! Många drog runt på sina dramaten och det är ju jättesmart, förutom att de tar plats och är i vägen när det är tjockt med folk.

Ett annat tips är att ta bra skor och ha gott om tid. Bokmässan är stor och här finns massor både att se och lyssna på. Ta den tid det tar. En dag räcker inte! På torsdagen är det gott om plats, men inte jättemånga författare på plats. På fredagen är det mer folk och många författare där. På lördagen är det heeeelt galet! Då kommer man knappt fram.

Vi kommer med största säkerhet tillbaka, kanske redan nästa år – men inte helt säkert. Nästa gång vet vi mer vad vi har att vänta oss och kan planera lite bättre. Det är en kul grej, så är det bara. Och jag fattar hajpen. Det är definitivt ett himmelrike för oss som älskar böcker.


Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

En kul kväll med snöpligt slut

En kul kväll med snöpligt slut

Det hände så mycket under Bokmässan att det är lite svårt att veta var jag ska börja berätta. Men jag tror att jag börjar med mässans roligaste eftermiddag. Andra dagen på mässan skulle Crime-Hörnan invigas, och då hände det grejer!

Som debutant på Bokmässan är man minst sagt överväldigad. Vi snackar 6-7 mässhallar, 28 olika scener och typ 3500 programpunkter. Det finns både att se och göra alltså. Hur mycket man än försöker att planera så missar man massor, man orkar ju heller inte hur mycket som helst. Vi prioriterade invigningar, prisutdelningar, träffa folk vi haft kontakt med och att kolla in alla förlag.

Eftersom det är svårt att sortera allt som hänt, börjar jag med att berätta om det jag minns mest; invigningen av Crime-hörnan. Torsdagen med invigning av själva mässan var intensiv. Jag hade en dålig sk fibro-dag, så vi fick helt enkelt göra en kortare dag än vi tänkt. På fredagen var vi därför laddade till tänderna och visste att dagen skulle bli lång eftersom den skulle avslutas med Bokmässan By Night.

Vi hade fattat att skulle man ha bra platser för foto och film på olika höjdpunkter, då skulle man ta plats tidigt. Så redan någon timme innan invigningen av Crime-Hörnan satt vi på plats. Vi hittade ett utrymme strax till vänster om scenen och lyckades hitta två stolar också. Där satt vi jättebra!

Crime-författare må skriva mörkt, men jäklar va roliga de är! Anders dela Motte är en av mina favoritförfattare inom Crime, han var värd för invigningen tillsammans med Denise Rudberg som är en annan favorit. De två skulle alltså hålla ordning på kvällen.

Men innan allt körde igång hade man en punkt som inte fanns med i programmet. Ett nät fullt med svarta ballonger hängde i taket, så nåt var ju på gång. Vi skulle snart få vara med om något rätt speciellt; nämligen Camilla Läckbergs 20 år som författare. Rätt coolt att få vara med om. Hon hade ingen aning om detta och blev både överraskad och väldigt rörd. Ballongerna trillade ner och fyllde hela golvet och vi bjöds på bubbel med glittriga drinkpinnar. Så himla roligt!

Men det var inte bara Läckberg som firade, utan även hennes författarkollega Henrik Fexeus som dagen till ära fyllde år. Så det blev firande av honom också och sedan fick de ta plats i soffan för en himla rolig quiz. Ni vet en sån där som brudpar gör vid bröllopsmiddagen när de ska svara på vem av dem som gör mest av något. Så otroligt roligt, där vi bla fick veta att Läckberg är otroligt långsint och att Fexeus har mest bacillskräck. Det var så kul!

Programmet fortsatte med en annan quiz och där fick vi i publiken vara med att tävla med en sån där app där man trycker i ett svarsalternativ så snabbt som möjligt. Carina Bergfeldt och Viveca Steen var i ena laget, Hans Rosenfedt och Michael Hjort var i det andra. De tävlande på scenen fick svara genom att skriva sitt svar på en liten tavla. Vi satt precis brevid Carina och Viveca och jag säger inte att vi fuskade, bara att de fick lite hjälp med svaren… å vann!

Här fanns ingen prestige alls, så det var otroligt hjärtligt och roligt. Många gapskratt blev det. Vinnarna fick varsin sån där jättestor Kexchoklad som man kan vinna på tivoli. Carina gav sin till mej, så där stod vi helt plötsligt med en jättechoklad som vi inte riktigt visste vad vi skulle göra med. Jättekul såklart, och gott – men vi skulle ju på fest. Eller… vi skulle bevaka en fest, alltså jobba. Med den stora chokladen gick vi till Bokmässan By Night och fick inte komma in!

Under två hela dagar på Bokmässan har vi kommit och gått som vi velat med våra presshalsband. Vi har träffat Kungligheter och ministrar, utan att en enda gång fått visa våra väskor medan allmänheten kollats varenda gång. På Bokmässan By Night däremot var det däremot fullständig koll. Så länge vi hade kexchokladen med oss fick vi inte komma in. Trots att den var oöppnad fick vi inte ens lämna in den i garderoben. Vi har fortfarande våra presshalsband och hävdade envist att om vi hade velat göra nåt så hade vi gjort det under prinsens besök – men icke. Chokladen fick inte följa med och gick inte att lämna till nån, så vi gick därifrån.

Vi blev irriterade på att vi inte fick komma in utan på inkonsekvensen. Hade man kollat oss nån enda gång under Bokmässan hade vi inte reagerat, men nu hade vilken journalist, fotograf eller influencer som helst kunna lägga en bomb precis var som helst på hela mässan. För dessa kollades inte en enda gång. Men på festen som har ett betydligt mer begränsat deltagande, där kollade man stenhårt. Vi skulle bara in och ta några bilder och kom alltså direkt från huvudbyggnaden där vi fått chokladen typ 10 minuter tidigare. Vi hade inte hunnit preppa den även om vi hade velat.

Men men, regler är regler – vi åkte hem med vår choklad och får ta våra bilder nästa år istället. Det var en jätterolig dag, som fick ett litet snöpligt slut. Men men… det är sånt som kallas i-landsproblem 🙂


Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

Matsedel v 40 – Kanelbullens dag

Matsedel v 40 – Kanelbullens dag

Oktober är här, det betyder att Kanelbullens Dag närmar sej! Jo, man får äta kanelbullar även som Viktväktare. Man får faktiskt äta precis vad man vill, man måste bara ha lite koll. Det är bla därför som jag gör de här matsedlarna 🙂

Hälsan har länge varit vår första prioritering. Å allt funkar ju bra så länge läget är lugnt…. men blir det nåt trassel så slår stressen till direkt och då blir det genast jättesvårt med allt. Då gäller det att ha rutiner att falla tillbaka på, det underlättar iaf lite. Men så fort sömnen blir lidande så är det rätt kört för min del, då funkar ingenting.

För mej är sömnen oerhört viktig och något jag verkligen kämpar med. Pga mina diagnoser fibromyalgi, sömnstörning och hypotyreos är jag tröttare än andra, så är det – och det stör mej otroligt mycket. Men jag försöker verkligen att lägga mej runt 22 och vaknar av mej själv vid 7.30, ännu senare nu under vinterhalvåret. Det är som om kroppen aldrig blir utvilad och ofta behöver jag även en tupplur mitt på dagen. Jag försöker acceptera faktum, men det är svårt. Och i mångas ögon vet jag att jag anses som lat, men de vet inte allt eller vill inte förstå mina diagnoser.

Å så är det ju för många. Det vi kämpar med syns inte på utsidan. Så döm ingen är ni snälla.

Här är veckans matsedel:

(Siffrorna är för Viktväktare)

Måndag: Pasta med krämig morotssås (2 P per portion, plus pasta)

Tisdag: Pasta med laxsås (5 P per portion, plus pasta)

Onsdag: Pasta med skinka och champinjoner (6 P per portion, plus pasta)

Torsdag: Kyckling med tomatsås (3 P per portion, plus pasta)

Fredag: Stora räkor frästa i vitlök och Vitlöksbröd (3P för räkorna, 4 P per bröd)

Lördag: Snabb lövbiffsgryta (3 P per portion, plus ris)

Söndag: Moussaka (11 P för hela)

Kanelbullens Dag:  Kanelsockerkaka (26 P för hela)


Såklart firar vi Kanelbullens Dag! Vi gillar dock att dela och bakar en kaka som flera kan äta av och då kan man dessutom ta så stor eller liten bit man vill. HÄR finns flera recept på kanelbullar att välja på 🙂

Den här veckan måste ni prova morotssåsen, tom de skeptiske sonen gillade den och det vill inte säga lite. Kycklingen med tomatsås är också jättegod och lättlagad och vem tycker inte om räkor, vitlöksbröd och en god dipp? Moussakan ser kanske inte så fin ut på bild, men är en av mina favoriträtter!

Hoppas ni får en fantastisk vecka!


Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube